Снимка: архив, Reuters

Полицията в Белгия съобщи, че е арестувала заподозрян за терористичната атака срещу полицейски участък в Шарлероа през лятото.

Мъжът, чиято самоличност не се съобщава, бил заловен на слизане от самолета от Мароко. Той имал международна заповед за арест и според местните медии властите го наблюдавали и планирали да го заловят при връщането му в Белгия.

Тъй като нападателят беше убит при атаката срещу две постови полицайки, патрулиращи пред участъка в южния белгийски град Шарлероа (на 70 км от Брюксел), се предполага, че става дума за негов съучастник.

Тогава нападателят извади мачете от раницата и с викове в прослава на Аллах нанесе тежки рани по лицето на една от полицайките и засегна по-леко втората. Той беше застрелян от трети член на полицейския патрул.

Още по темата

Белгийските власти потвърдиха и че водят преговори с Турция за екстрадирането на мъж, заловен на нейна територия. Предполага се, че става дума за "най-добрия приятел" на един от камикадзетата от атентатите на летището в Брюксел през март.

Три месеца след тях той бил осъден на 7 години затвор за тероризъм, но обжалвал решението и докато течала апелацията, успял да се измъкне от страната, въпреки че имал забрана за напускане. Предполага се, че това е станало в края на годината.

Мъжът, родом от Брюксел, има и сирийско гражданство и се смята, че вече е бил сред джихадистките бойци през 2013 г.

Според турските власти той се опитвал да стигне до Сирия, когато бил заловен на турска територия. Не е ясно какъв маршрут и транспорт е използвал, за да достигне до Турция.

Това е втори случай, при който турските служби залавят белгийски гражданин, издирван от властите във връзка с атентатите. През пролетта турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че един от атентаторите от Брюксел е бил заловен през 2015 г край границата със Сирия и върнат в Холандия. Заради лоша координация между службите той успя да се укрие и няколко месеца по-късно да взриви една от бомбите, които избухнаха на летището в Брюксел през март.

В интервю за обществената телевизия главният комисар на федералната полиция Катрин де Бол заяви днес, че рискът от атентат в Белгия остава "висок и вероятен". Тя призова гражданите за бдителност и за съдействие на силите на реда. Де Бол съобщи, че се очаква завръщането на голям брой джихадисти, биещи се на страната на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Белгия има най-високия брой джихадисти на глава от населението в ЕС.

На 22 март 2016 г два самоубийствени атентата в метрото и на летището на Брюксел предизвикаха смъртта на 32-ма души, а над 400 бяха ранени. На летището загинаха 2 камикадзета, а третият беше заловен от полицията. В метрото бе установена самоличността на един атентатор, а друг беше арестуван по-късно по подозрение за съучастие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase