Снимка: архив, Reuters
fallback

Депутатите в британската Камара на общините гласуваха с 498 гласа „за“ и 11 „против“ за задействане на член 50 от Лисабонския договор, с което се поставя началото на процеса на преговори за напускането на Великобритания на ЕС.

Британският премиер премина първото препятствие по пътя към Brexit след убедително гласуване на проектозакона на второ четене, предаде БНР.

Oще по темата

Това обаче е само началото на един по-сложен процес. Законопроектът сега ще бъде върнат в парламента за повторно разглеждане, след като в четвъртък Тереза Мей публикува така наречената "Бяла книга", в която се излага стратегията на правителството за водене на преговорите. Преди мярката да се превърне в закон, тя трябва да мине повторно гласуване както в Камарата на общините, така и в Камарата на лордовете.

Следващата седмица в продължение на три дни депутатите ще обсъждат проектозакона, но този път при наличието на много повече информация за намеренията на властите, както и предлаганите промени от опозиционните партии.

Преди референдума за Brexit-а през юни миналата година две трети от британските депутати бяха против излизане от ЕС. Мнозинството от тях обаче смятат, че е трудно да се противопоставят на волята на избирателите, 52 на сто от които подкрепиха напускането на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

до 87

преди 7 години

Я провери чия собственост са марките, които изреди?

70

Морски

преди 7 години

Днес Великобритания,утре България.

69

последният Джедай

преди 7 години

До АнонименAMERIKA-BRITANIA-RUSSIA-CHINA. TOVA SA SILITE, KOITO UPRAVLIAVAT SVETA-тц! тях ги управлява..."невидимата ръка" на Брата, на Големият Брат!

fallback