снимка: Ройтерс

Един атентат в Берлин разтърси и потресе Германия. 12 души загинаха, а почти 50 са ранени, някои от които тежко. Този терористичен акт разтърси цяла Германия, разтърси целия свят, където живеят германци, пише в свой коментар главният редактор на Deutsche Welle Александър Кудашев.

Той бе извършен на място, което символизира мира – коледният базар, който се посещава от милиони хора от цял свят, които искат безгрижно да се разходят и насладят на радостта от предколедните празници, и да забравят за ежедневието и стреса си.

В коментара си Кудашев изразява мнението, че атентатът е насочен срещу всички тези хора, които искат да живеят свободно и безгрижно. По думите ми това е варварски акт срещу техните мечти и свобода. "По този начин този терористичен акт променя цяла Германия. Държавата вече не е на мерника на тероризма, а е негова жертва. Също както англичаните, французите, испанците, евреите, американците и други", добавя авторът на коментара.

Няма никакво значение дали извършителят е психичноболен, дали е вълк единак, който иска да убива, или е представител на група с фундаментални идеи. Всички те, смята Кудашев, нанасят дълбока рана на свободното общество. Те нанасят дълбока рана на отвореното общество. С атентата срещу коледния базар бе ударен не просто един християнски символ, бе ударен символ на германската и европейска традиция и идентичност.  

Този атентат може да се счита и за предзнаменование. Манталитетът на германското общество ще се промени. Безгрижните ще стават все по-малко.  Германия ще се чувства несигурна. И ще става несигурно.

Кудашев е на мнение, че са възможни огромни политически последици, тъй като атентатът най-вероятно е извършен от бежанец. Човек, който е търсил спасение в Германия. Човек, който е искал убежище. Човек, на когото Германия му е подала ръка. Ако се окаже, че извършителят е наистина бежанец, който е дошъл в Германия миналата година, когато държавата широко и чистосърдечно отвори границите си за бягащите от ужаса на войните, то бежанската политика на канцлера Ангела Меркел ще бъде подложена на остра критика.

"Това може да доведе и до рязко намаляване на съчувствието към изпадналите в беда хора. Тогава и Германия може да бъде разтърсена от вълната на десен популизъм. Тогава отвореното общество може да стане затворено. Тогава политическият климат в Германия може да стане изключително тежък. Това може да застраши свободата на хората".

Още подобни анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase