Снимка: Reuters, архив

Европейският съюз в скоро време ще приключи процедурата по визова либерализация за Украйна, предаде ТАСС. Новината съобщи дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини след края за заседанието на Съвета за асоцииране ЕС-Украйна, състояло се в Брюксел. В заседанието на съвета участва украинският премиер Володимир Гройсман.

На 18 декември миналата година Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да разгледа възможностите за визова либерализация за Грузия, Украйна и Косово. Но окончателното решение в тази насока зависеше от утвърждаването от Брюксел на механизъм за по-бързо повторно налагане на визов режим в случай на силен миграционен натиск от ползваща безвизов режим държава. 

Още по темата

На 8 декември тази година ЕП потвърди, че е съгласувал този механизъм. На 15 декември евродепутатите одобриха механизма. В същия ден в сайта на ЕП се появи възможна дата, на която да се гласува визовата либерализация за Украйна и тя беше 3 април. После обаче информацията за датата изчезна от сайта на европарламента.

След края на съвета ЕС-Украйна стана ясно и, че днес Европейската инвестиционна банка и Украйна подписват споразумение за отпускането на оставащите 600 милиона евро за Киев. Парите са по европейската програма за подпомагане на Украйна.

ЕК и Украйна подписаха днес и споразумение за финансиране на съвместни оперативни програми за гранично сътрудничество до 2020 г. Стойността на финансирането на общо четири програми е 365 милиона евро. Става дума за програмите "Украйна-Румъния", "Украйна-Унгария-Словакия-Румъния", "Украйна-Полша-Беларус" и "Черноморски басейн-Украйна".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase