Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейският съюз не можа постигне съгласие дали да спре или да продължи преговорите за членството на Турция на ЕС, след като Австрия отказа да гласува доклада, отчитащ тазгодишния напредък в преговорния процес.

Подобно на Европейския парламент преди седмица Австрия настоя приближаването на Турция към ЕС да бъде замразено, докато президентът Реджеп Ердоган не прекрати репресиите срещу опозицията и нарушаването на човешките права в Европа.

Тъй като решенията за разширяването се гласуват с единодушие, такова не беше взето. Въпреки това словашкото председателство на ЕС излезе с декларация, която отразява позицията на преобладаващата група държави, в която се казва, че "политическият диалог, сътрудничеството и партньорството на ЕС с Турция остават от изключително значение", както и че "Турция остава ключов партньор в редица области".

Акцент се поставя по отношение на сигурността, управлението на границите, борбата с тероризма, миграцията, енергетиката и търговията. В декларацията се подчертава, че Анкара остава важна част от коалицията срещу "Ислямска държава".

В същото време се обявява, че ЕС не предвижда отварянето на нови преговорни глави за Турция след тази за финанси и бюджет през лятото. Ускоряването на членството на Турция в ЕС е един от ангажиментите, поет миналия март от ЕС в замяна на спирането на мигрантите към Гърция.

В декларацията, подкрепена от повечето еврочленки, включително България, се посочва, че сделката за миграцията е довела до драстично спадане на броя на удавените в Егейско море и на новопристигналите в Гърция и че тя е от полза за двете страни. ЕС вече е разпределил 2,2 милиарда евро от обещаните 3 млрд. на Турция по сделката.

Еврокомисията ще продължи да пише чернови за разширяване на митническия съюз между ЕС и Турция и работата по обещаното сваляне на визите. Анкара обаче трябва да изпълни критериите, включително за прилагане на споразумението за реадмисия с ЕС, което беше гласувано от Меджлиса, но задържано от президента Ердоган. Като проблемни се очертават още сътрудничеството с Европол и правното партньорство с Кипър, който не се признава от Анкара. Препоръки се отправят и по управлението на границите с европейските съседки на Турция - България и Гърция.

В позицията се изразява загриженост от състоянието на човешките права и свободата на изразяване в Турция, както и от свалянето на имунитетите на опозиционни депутати и за върховенството на закона.

Европейските лидери, които се събират в Брюксел в четвъртък, също ще се занимаят с отношенията между ЕС и Турция. Но те ще се фокусират върху сделката за спиране на имиграцията и върху преговорите за обединението на Кипър.

Словашкият външен министър Мирослав Лайчак съобщи, че председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск ясно му е дал да се разбере, че съдбата на преговорите за членството на Турция в ЕС няма да е част от дебата на лидерите, независимо дали външните министри са в състояние днес да стигнат до единство или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

анонимен

преди 7 години

това е османска територия и няма място в ес гонят хората с танкове в ирак кьмтурция с цел изнудване на европа всичко е пари и интереси на турция не и пука изобщо за хората всеки ден стават атентати в турция и ердоган не си подаваоставката

11

13

преди 7 години

Дали си представят КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО ПУСНАТ 3-те милиона от лагерите при границата със СИРИЯ!!!

10

Анонимен

преди 7 години

ЕС изтича в канала.

fallback