Матео Ренци. Снимка: архив, Reuters
fallback

Италианският премиер Матео Ренци заплаши, че страната му няма да плати вноската си в европейския бюджет, ако някои от държавите членки продължават да саботират приема на мигранти. Ренци каза това в ефира на обществената телевизия РАИ, предаде ТАСС.

"Внасяме по 20 милиарда евро в бюджета на ЕС, а обратно получаваме 12 млрд. И ако не посочим с пръст такива страни като Унгария, Словакия, четат ни морал за мигрантите, но не помагат и после искат нашите пари, през 2017 г., когато започне обсъждането на бюджета, Италия ясно ще заяви, че ще ги даде само ако дават и другите", каза Ренци.

По отношение на потока от нелегални мигранти той заяви, че "Италия няма да може да издържи още една година като тази".

За десетте месеца на 2016 г. на Апенините по море са дошли почти 155 хиляди мигранти, заминали от бреговете на Либия, където след убийството на Муамар Кадафи се запазват хаосът и безвластието. В основна степен това са преселници от африкански страни, голяма част от които не отговарят на критериите за бежански статут.

След като бъдат спасени в Сицилийския проток от италианската брегова охрана и военноморски сили, както и от европейската мисия и неправителствени организации, нелегалните мигранти биват транспортирани до Италия, където пребиваването им е изцяло за сметка на хазната, отбелязва ТАСС. Миналата година за прием бяха изхарчени 1 млрд. евро, а тази година сумата може да достигне 1,5 млрд. евро.

Ренци каза, че разходите за прием на мигранти и за възстановяване след силното земетресение от 24 август, заложени в закона за поправка на бюджета, са довели до малко увеличение на дефицита (до 2,3 процента). Одобреният от кабинета в Рим документ с корекции в бюджета за 27 млрд. евро в момента е за разглеждане от Европейската комисия, която поиска да й бъдат разяснени "редица (открити от нея) несъответствия". 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 7 години

под ръководсвото на вашингон ..мииииирно

34

Анонимен

преди 7 години

НИТО ЕДНО ЗЛО НЕ ОСТАВА НЕНАКАЗАНО!ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ СЪСИПАХА ЛИБИЯ, СЕГА ИДВА ВЪЗМЕЗДИЕТО.НА ЗЛА КРУША - ЗЪЛ ПРЪТ.... а Клинтоновица ???? Хилари ???..ето ви сега демокрация

33

Анонимен

преди 7 години

кой ли е виновен за убийството на Кадафи..кой ли пали войни по арабският свят и инвестира милярди в цветни революции и ДЕМОКРАЦИЯ .....аз не обичам Мак Доналдс

fallback