Снимка: архив, Reuters
fallback

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц се зае да върне на масата на преговорите Канада, след като търговската министърка прекрати вчера следобед разговорите си с белгийската провинция Валония и разплакана обяви, че отлита за Отава.

Това обаче явно не е станало веднага, тъй като тази сутрин, преди изгрев слънце Шулц е разговарял в Европейския парламент в Брюксел с министър Кристия Фриланд.

"Топката е в европейския лагер. Ние се надяваме, че решение може да бъде намерено", казала тя.

Oще по темата

По-късно Шулц ще се види и с премиера на Валония Пол Маньет, който също като него е социалист.

Пред белгийски медии Маньет каза, че прекъсването на преговорите "не е победа, а нещастен провал". Така той попари радостта на противниците на търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА), които триумфираха в социалните мрежи, след като беше оповестено прекъсването на разговорите между Европейската комисия, Валония и Канада.

Южната белгийска провинция Валония отказва да даде съгласие на федералното правителство да подпише от името на Белгия СЕТА и тя да влезе в сила. Маньет получи ново предложение от Канада в четвъртък, но го определи като недостатъчно. Валонското правителство смята, че местните фирми, които осъществяват в момента 0,45% от износа на ЕС за Канада, няма да са достатъчно добре защитени при отпадането на 98% от търговските мита и се боят от новия арбитражен механизъм за уреждане на търговски спорове.

"Бих говорил за победа, ако бяхме постигнали балансирано споразумение", добави Маньет. Той призна, че преговорите с канадците са напреднали много и че е нужно още малко време, за да завършат с успех.

"Не проявяваме каприз, а зачитаме демократичния процес", поясни Маньет упорството на валонското правителство.
Всички останали държави от ЕС дадоха съгласие за подписване на СЕТА. Вчера България и Румъния също свалиха резервите си, след като Канада даде исканите от тях писмени гаранции за отпадане на визите от 1 декември 2017 г. Визовата либерализация обаче ще се случи, само ако търговското споразумение между ЕС и Канада бъде подписано.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Наблюдаващ

преди 7 години

До do 19О, свещена простота!

50

Анонимен

преди 7 години

защо се заблуждавате - няма измъкваненай-доброто е диверсификация на власта- центрове в европа сащ и азиякато сдъвчат европа краварчетата си мислят че ще останат единствен център на властазатова ще мачкат до последно европа която е наводнена от амеликански марионетни правителстванарода пак ще бъде излъган

49

Анонимен

преди 7 години

ес е една колония на сащизпускат латинска америка и си търсят от къде да смучаттова споразумение с канадците е варионт след като съпротивата срещу директното със американците срещна голям отпора кажете какво може да се спечели от такова споразумениеи най-главното е че арбитражите по него могат да се решат от най-обикновен тамошен съд- това е най-лошото- кога ще спечелиш от съд в канада или сащпросто се затвърдява колониализма- от политически минава ъв правен и икономически

fallback