Бойко Борисов. Снимка: Reuters
fallback

България и Румъния оттеглят възраженията си срещу търговското споразумение ЕС-Канада, след като са получили писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани падат до края на 2017 година. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседаниета на Европейския съвет.

"Цяла нощ работихме Европейската комисия и ние, заедно с румънския президент получихме надлежни писмени потвърждения ние и комисията, че до 1 декември 2017 г. визовият режим с Канада ще отпадне за български граждани, уточни той. С румънския президент решихме да подкрепим, както всички останали страни в ЕС", добави Борисов.

Попитан за действията на властите в белгийската провинция Валония, които остават единствената пречка пред сключването на споразумението, премиерът посочи, че това е опасно.

"Вече стават прецедент и опасни в Европа, защото така стана за Шенген - една страна спря България и Румъния, сега други спират еди какво си, това ще стане мода и е много опасно за ЕС. Цялото ми уважение към всяка управа, с всичките конституционни особености във всяка държава, но някак си не звучи добре. Видяхте, в Холандия спряха Украйна за безвизов режим. Всички какво ли не направихме за Украйна - скарахме се с Русия, санкции наложихме. Изведнъж, когато трябва да им се даде път за Европа, нямат визи, добави той.

Oще по темата

България и Канада имат прекрасни географски, исторически, природни чудеса, за туризма това е добре, както и за бизнеса и за онези, които са хора на света, коментира премиерът по повод очакването за отпадането на канадските визи. Той поясни, че вече има ясни гаранции от ЕК и от Съвета, че падането на визите за българи и румънци е незаобиколим фактор в търговското споразумение.

"Силата на ЕС е в единството. Снощи, когато всички предварително осъждаха това, което се случва в Алепо, Мосул, убийствата на невинни хора, че гинат непрекъснато жени и деца, излязохме с обща позиция - че санкциите (срещу Русия - бел. кор.) са последна крачка", каза Борисов.

"Всички се обединихме, че с Русия трябва да се проведе диалог, за радост спряха за денонощие ударите, да седнат на масата за преговори и да се разберат - войната трябва да спре. Всички решихме, че с един жест, с добро, санкциите към минските споразумения, докато не се спазват, остават, а за нови санкции ще говорим, едва ако продължат всички бомбардировки, които носят убийства. Затова истински се надявам, че дипломатите ще продължат много активно да работят", заяви министър-председателят.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

163

Manon Arthur

преди 6 години

Получих си вече програмираната и забранена банкоматна картаОттегли максимум $ 50,000 МЕСЕЧНО за максимум 12 МЕСЕЦА. Аз съм толкова щастлив за това, защото имах мина миналата седмицаИ аз го използвах, за да получа 150 000 долара. Георг Беднърс Хакерите даваИзвадете картата само, за да помогнете на бедните и нуждаещите се, въпреки че е незаконно, но товаЕ нещо хубаво и той не е като друга измама, която се преструваДа имате празните банкомати. И никой не може да бъде уловен, когатоИзползвайки

162

Анонимен

преди 7 години

eto tova e dobra novina za mladi I ambiciozni balgari.sega ostana samo shengen.people open your mind.misli Edna krachka napred tova e badeshteto.

161

Спиро

преди 7 години

Нали много го боготворяхте бее...сега ще си го търпите.няма да се сърдите че децата ви са разпилени по света.не се сърдете и за пенсиите и за заплатите.Бокича се вози в кола за 500 000 лв.а вие се пишете по тетрадките в магазините...месечната ви заплата е колкото пурата на Бокича.Не се гневете,вече е късно,продадени сте,и то за без пари.Остана да се редвате на деца и внуци но по skype и по телефона.а когато паднете новите българикоито всеки ден преминават границата,ще се настанят на леглата ви

fallback