Снимка: архив Reuters
fallback

Европейската комисия обяви днес, че парите, които отпусна на България в петък няма да се харчат за строителството на оградата по границите.

Oще по темата

"Никаква част от европейското финансиране няма да отиде за изграждане на огради", заяви говорителка на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия не поддържа оградите като средство за отблъскване на бежанците и отказа подобна помощ на Унгария миналото лято, когато тя прави мрежата по южната си граница.

Парите от Европа са предназначени за купуване на техника, която ще подобри контрола на миграционния поток и за изграждането на нови приемни центрове за бежанци, съобщи говорителката.

Средствата идват от спешните бюджети на европейските фондове за бежанците и за вътрешна сигурност.

Причината Еврокомисията да отпусне само 108 млн. евро от обявените от Борисов 160 млн. е че България е поискала парите на два пъти. В момента Брюксел все още прави оценка на основателността на предложените проекти за оставащите €52 милиона.

Брюксел отпусна първия транш на парите само ден, след като те бяха поискани официално от правителството на Бойко Борисов в четвъртък следобед.

Комисарят Аврамопулос поясни, че помощта се предоставя на страна на първа линия, охраняваща външните граници на ЕС.

До момента ЕС е изпратил 173 граничари в България. През октомври се очакват още 200, както и 50 джипа. Брюксел вече отпусна €12 млн. спешна помощ на София за храна, лекарства и подслон на бежанците, както и за оборудване на гранични войски. Отделно в бюджета на ЕС до 2020 г., за България има планирани €91 млн. евро от фондовете "Вътрешна сигурност" и за "Убежище, миграция и интеграция".

Междувременно Еврокомисията обяви, че последните данни сочат, че няма увеличение на миграционния поток през Гърция. Около 100 души прекосяват Егейско море всеки ден от Турция към гръцките острови, но това е по-малко, отколкото преди сключването на споразумението между ЕС и Турция, съобщи говорител на Европейската комисия.

Според гръцките власти обаче броят на неидентифицираните имигранти, намиращи се в страната вече е прехвърлил 60 000 души, 13 300 от тях се намират на егейските острови, останалите в континенталната част на Гърция. Правителството също планира нови приемни центрове, за да ги подслони през зимата.

Говорител на Еврокомисията отказа да коментира предложението на държавите от Вишеградската група за "гъвкава солидарност" между страните от ЕС и настоя, че квотите за преразпределение на бежанците от Гърция и Италия трябва да продължат да се изпълняват.

Изказването на Жан-Клод Юнкер в годишната му реч на 14 септември, че солидарността трябва да идва от сърцето и че не може да се наложи със сила, не бивало да се тълкува като отказ от квотите. Говорителят отказа да съобщи и дали Еврокомисията планира да оттегли предложението си от март за въвеждане на постоянни задължителни квоти за разселване.

Миналия октомври ЕС се съгласи да преразпредели 160 000 души, пристигнали в Гърция и Италия в останалите страни от ЕС чрез временни квоти. Досега нов дом са намерили едва около 5000 бежанци. Полша и Унгария отказват да изпълняват квотите си. От 1302-ма, разпределени на България, досега у нас са пристигнали 6 бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Bogumil

преди 7 години

Единствения изход е цяла Европа да се обедини, но с негативна пропаганда против източна Европа и против Русия отдавна е погрижено това да не се случи. Изкуствено подкладената война в старата Югославия ни беше "урок" какво може да се случи. Някои говорят, че в момента в Европа се намираме в т.н. кибервойна. Да се молим света да не се затрие от болните амбиции на алчни и умопомрачени...

175

Bogumil

преди 7 години

До Българин не че съм почитател на Бойко, но който и да е на негово място, ще е в същата безисходна ситуация, защото БГ е в момента противоположното на това което е била някога.Дори Германия е във васалско състояние. Силните и бруталните на деня в момента унищожават Европа. Ние даже не се усещаме какво точно става, нещо като "Матрицата"

174

Незнам

преди 7 години

Защо не приемат 1302 сирийци, да ангажират сирийците които живеят в България да ги наглеждат и да ги държат отговорни за бежанците. Сирия е страна във война, ще затворим устата на ЕС и ООН, ще изпълним всичко и ще дръпнем още 160 милиона да ги интегрираме. Има ли нарушение на процеса - търсим отговорност от местните. Дава им Бойко 1000 лв (500 лв за курс по български и 500 лв за храна и квартира) за 1 година, разрешително за работа и после да почват да работят. Останалите обратно в Турция

fallback