Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Европейският съюз трябва да създаде собствена армия и да засили отбранителните си сили, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишната си реч "За състоянието на Съюза", произнесена пред Европейския парламент в Страсбург днес.
 
Годишната реч очертава приоритетите за следващата година и прави равносметка на изминалата.
 
Юнкер призова страните членки да работят върху създаването на обща военна сила. Той подчерта, че тя не бива да е конкурент на НАТО, в който членуват европейските членки.
 
Председателят на Еврокомисията обяви създаването на Европейски фонд за отбрана до края на годината, който ще финансира отбранителната индустрия, за да се модернизира тя и да отговаря на съвременните предизвикателства.
 
Юнкер обяви и че Европейската комисия ще работи за създаването на отбранителен съюз, чиято основна задача ще бъде защитата от тероризма. Миналата година в ЕС са извършени 14 атентата, които налагат общ подход, за да покажем на терористите, че нямат шанс да разрушат нашия начин на живот, заяви той пред Европарламента.
 
Сигурността ще е приоритет на Брюксел през следващата година. Юнкер декларира, че ЕС ще продължи да развива системата си срещу завръщащите в Европа бойци джихадисти, да се противопоставя на пропагандата в интернет и да бори срещу финансовите източници на терористите.
 
В добавка той обяви, че през ноември Европейската комисия ще предложи нова информационна система за пътувания, която ще определя кой може да пътува и при какви условия да влиза в ЕС. Брюксел ще приложи и обещанието си за регистрация на всички влизащи на територията на Съюза.
 
Юнкер обеща, че до октомври България ще получи още 200 граничари и 50 автомобила от граничната агенция Фронтекс, за да охранява по-добре границите си.
 
Европейската комисия ще предложи върховният представител за външната политика на ЕС да бъде превърнат във външен министър на ЕС, за да може да стои като представител на Съюза около масата за преговорите при разрешаването на различни конфликти. Юнкер беше критичен към ролята, която ЕС играе в разрешаването на сирийския конфликт, който го засяга пряко заради бежанската война. Външният министър трябва според него да има върховна функция спрямо усилията на националните дипломации на страните членки. Европейската комисия ще предложи европейска стратегия за Сирия, тъй като „не можем повече да разчитаме на дипломатическата сила на отделните страни“.
 
Юнкер лансира идея за създаване на инвестиционен план за Африка и държавите около границите си на стойност 44 млрд. евро, чрез който да привлича средства за задържането на техните граждани у дома, вместо да ги прави икономически имигранти в Европа. Миналата година ЕС създаде доверителен фонд за Африка, който трябваше да събере €3,6 млрд., но от тях са налични само половината.
 
В годишната си реч Юнкер не спомена и дума за предложената миналата година схема за преразпределение на бежанците, както и за регулациите за въвеждане на постоянни квоти за бежанци, които Комисията предложи миналата есен. Юнкер се ограничи само до апел децата без придружители да получат закрила. Той настоя за повече солидарност между страните членки, подчертавайки, че тя не може да се налага, а само „да идва от сърцето“.           
 
В годишната си реч Юнкер говори за все още високата безработица, задлъжнялост и социална несправедливост в Европа, която според него „все още не достатъчна социална“. Той обяви, че ЕК ще предложи отново директивата за командированите работници, която установява равно заплащане за равен труд в различните страни от ЕС, която беше отхвърлена от националните парламенти на държавите от Източна Европа. Брюксел ще продължи да плаща средства за младежка заетост, известна като „младежка гаранция“.
 
Европейската комисия ще внесе днес предложения за създаване на европейски цифров пазар, който предвижда реформа на телеком пазарите, обещава 5G на територията на целия ЕС до 2025 г. и безплатен WiFi в центровете на всички европейски градове до 2020 г., както и реформа на системата за защита на авторските права. Следващата седмица ще бъде внесено и ново предложение за правилата за отпадане на роуминга от догодина, на мястото на оттегленото, което предвиждаше евтин роуминг само за 90 дни годишно.                                                     
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase