Снимка: архив, Reuters
fallback

Британската полиция издирва 20 младежи, които са нанесли побой на поляк и са го ранили сериозно. Полицията подозира, че престъплението е мотивирано от омраза и е най-новото в поредицата нападения срещу източноевропейци след референдума през юни за излизане от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

28-годишният поляк бил нападнат, ритан и бит от група тийнейджъри в северния английски град Лийдс в петък вечерта, съобщи полицията. Полякът е приет в болница с рана в главата.

Oще по темата

Полицията смята, че има усложняващи вината обстоятелства заради изказванията на нападателите, на възраст между 16 и 18 години, пред жертвата на побоя и негов приятел.

"Искам да успокоя хората, особено местната полска общност, че няма да търпим подобни прояви на омраза и ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че виновните ще бъдат изправени пред съда", каза шефът на полицията в Уест Йоркшър Пол Моуни. Той добави, че полицията смята, че нападението е "изолиран случай, а не проява на трайна омраза в района".

След референдума на 23 юни в цяла Великобритания зачестиха престъпленията, подбудени от омраза към имигрантите, посочва Ройтерс. В периода от средата на юни до средата на август увеличението е 58 процента и полицията е регистрирала 14 000 такива престъпления. След средата на август те са намалели, но са с 14 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. През август шестима тийнейджъри бяха арестувани по подозрение за убийството на поляк, отново с мотив омраза, добавя Ройтерс.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Гагага

преди 7 години

Поляците да си боядишат косите и да си сложат малко повечко фон дьо тен. На ръце ще ги носят.

19

Кофти

преди 7 години

До кк :-DТози изглежда е друг случай, тоест отново са посегнали на поляк.

18

Развод ми дай

преди 7 години

До Един българинПоляци, българи, румънци са в Англия най-законно. На същите основания, на които и англичаните са в България.

fallback