Снимка: архив Reuters

Държавите, които имат по-малко имигранти, трябва да правят повече за охраната на общите граници на ЕС или да вземат допълнителни бежанци от Сирия. Това казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за германския вестник "Тагесшпигел”, публикувано днес.

Още по темата

 
"Знам, че има културни различия между традиционните държави на миграция и тези, за които това е нов феномен, с който тепърва свикват. Очаквам тези, които приемат по-малко бежанци, да правят съответно повече за охраната на външните граници на ЕС или да вземат повече сирийски бежанци от Турция”, заявява Юнкер.
 
Словакия и Унгария вече обжалват пред европейския съд задължителните квоти, които Европейската комисия иска да въведе догодина, когато изтече споразумението за разпределението на 160 000 бежанци от Гърция и Италия във вътрешността на Съюза.
 
Според него Словакия, която в момента е председател на ЕС, трябва да координира този процес. Досега малко над 2100 души са прехвърлени от двете южни държави в други членки на ЕС. България е приела 6-ма. Нито един сирийски бежанец не е дошъл у нас от лагерите в Турция по схемата 1:1, според която за всеки върнат сириец от Гърция в Турция, по един сириец от лагерите заминава за Европа.
 
Шефът на Европейската комисия защитава споразумението за спирането на бежанците, което Брюксел сключи с Турция през март. Юнкер казва, че "би било непоносимо да продължим да гледаме как десетки хиляди хора се давят в Егейско море”. Той посочва, че винаги е било ясно, че сделката не е панацея, а само част от миграционната политика на ЕС. Той отхвърля призивите ЕС да я разтрогне след опита за преврат и последвалите действия на турския президент Ердоган.
 
"Истината е че трябва да работим с нашите съседи, не защото обичаме тях или по-специално техните правителства, а защото имаме задължение да помогнем на тези, които се нуждаят и в противен случай ще пострадат или да приемем безчовечния бизнесмодел на трафикантите”, казва Юнкер пред германския ежедневник. Той добавя, че е в мир със съвестта си по отношение на сключването на сделката за спирането на бежанците с Турция.
 
Известни неправителствени организации се обявиха срещу споразумението заради опасения, че Турция бежанците не са в безопасност. Преди седмица пък австрийският канцлер Кристиан Керн заяви, че ще постави на обсъждане пред европейските лидери през септември, прекратяване на преговорите за членството на Турция в ЕС поради липсата на напредък. Ускоряването на процеса е част от ангажиментите, които ЕС поема като част от бежанската сделка. Турция е отворила 16 от 35 преговорни глави и е приключила една – за науката и изследванията.
 
Председателят на Еврокомисията дава още уверения, че Брюксел няма да свали визите за турски граждани, преди властите в Анкара да изпълнят всички 72 изисквания на европейското законодателство. Той добавя, че смята за неприемливо заобикалянето на спазването на основни права, като свободата на изразяване, чрез законодателството за борба с тероризма. Свиването на обхвата на дефиницията за тероризъм, така че да бъдат изключени преследването на медиите и на опозицията, е едно от оставащите 7 условия за изпълнение. Турция трябва да задейства споразумението за реадмисия с ЕС и да приема обратно граждани на трети страни, които нямат право на престой в Европа, да постигне правно сътрудничество с Кипър, която не признава за държава, да сключи споразумение с с Европол, да затегне борбата с корупцията, да подмени паспортите с биометрични с пръстов отпечатък и да защити личните данни по европейските стандарти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase