Снимка: Reuters, архив
fallback

От ноември Полша може да загуби правото си на глас в ЕС, след като Европейската комисия днес ѝ даде ултиматум да коригира отношението си към конституционния съд.
 
Брюксел изпрати препоръка на Варшава да поправи собственото си законодателство, недоволна от направеното от правителството и парламента с промените в закона за конституционния съд. Това е вторият етап от наказателна процедура за неспазване върховенството на закона, започната от Брюксел през януари.
 
"Въпреки диалога, воден с полските власти, Комисията смята, че главните въпроси, които застрашават върховенството на закона в Полша, не са разрешени. Затова изпращаме конкретни препоръки на властите как да решат проблемите, така че Конституционния трибунал на Полша да може да изпълни мандата си и да осъществява ефективен надзор върху спазването на Конституцията”, заяви първият зам.-шеф на Еврокомисията Франс Тимерманс.
 
Той подчерта, че за всеки гражданин или компания е от изключителна важност да има независими съдилища, които да се грижат за защитата на техните интереси.
 
В частност Еврокомисията иска тримата конституционни съдии, назначени от предишното правителство да заемат местата си, а тримата, определени от сегашната власт, да освободят креслата си. Освен това Брюксел настоява Полша да се съобрази с препоръките на Венецианската комисия, която намери недостатъци в сегашната практика на съда. Европейската комисия иска всички решения на съда да бъдат приложени на практика, дори тези, взети преди идването на власт на сегашното правителство, както и да бъдат автоматично публикувани.

Ултиматумът включва и искане конституционният съд да се произнесе по промените в закона за съда, които бяха приети от Сейма преди седмица.
 
Ако Полша не се съобрази с препоръките в тримесечен срок, Европейската комисия ще предложи страната да бъде лишена от правото на глас при взимането на политически и законодателни решения в ЕС.
 
Процедурата, по която ЕС преследва полските власти е нова и се прилага за първи път. Тя беше въведена през 2014 г., за да може Европейската комисия да следи за спазването на върховенството на закона, който е един от основополагащите принципи на ЕС.

От стартирането ѝ през януари, Еврокомисията е в непрекъснат диалог с Варшава. Тя ѝ изпрати мнението си за нарушенията, свързани с работата на съда на 1 юни. В резултат правителството внесе поправки, които бяха гласувани от полския парламент на 22 юли. С тях беше премахнато изискването за две-трети мнозинство за приемането на решенията в конституционния съд, но не бяха променени разпоредбите за публикуването и прилагането на всички решения на конституционните магистрати и не беше решен въпросът със заклеването на съдиите, номинирани от предишното правителство на Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Armagedon

преди 7 години

Полската *** пак настъпи мотиката. Поляците не вярват на ЕС толкова колкто на Британия. Сега след брекзита са почти на кръстопът. Няма да се учудя , ако и там спретнат набързо един ползикт, и да последават британците.

26

Armagedon

преди 7 години

До АнонименЕдно момче , както си збелязал , зад което обаче стои американският начин на живот. Илюзията, че всеки го може е съсипала много хора. А ние казваме :- Една птичка пролет не прави. По добре много , да кажем милиони средно богати от колкото само един- двама преакалено богати.

25

Armagedon

преди 7 години

До До 24Ами "провървяло " му на момичето. Дано само някой ден не го намери белгииската полиция в някой канал , безжизнена. Та такива ми ти работи . Все някой ден ще си плати сметката.

fallback