Борис Джонсън. Снимка: Reuters
fallback

Brexit не означава изолационизъм, заяви в ООН британският външен министър Борис Джонсън и обеща Великобритания да бъде още по-активна на световната сцена, предаде Франс прес.

Той заяви, че е дошъл в ООН, за да покаже, че Великобритания не само че не иска да се оттегля в изолация, а напротив, желае да играе по-голяма роля в света.

 "Има голяма разлика между Brexit и каквато и да било форма на изолационизъм. Да излезем от ЕС означава, че повече ще бъдем обърнати навън, по-ангажирани и по-ентусиазирани от всякога на международната сцена", поясни той пред журналисти.

На въпроса дали неговата философия и британският вот за излизане от ЕС имат някакво сходство с речта на републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, който заяви: "американизъм, не глобализъм е нашето кредо", Джонсън каза, че би било погрешно да се намесва в американската политика или президентските избори и че британското правителство ще работи с всеки, който бъде избран. "Но аз бих теглил много, много дебела разделителна черта между Brexit и всяка форма на изолационизъм", подчерта Джонсън.

Той се срещна с посланиците на страните членки на Съвета за сигурност и с генералния секретар Бан Ки Мун, с когото обсъди ситуацията в Сирия, Либия, Южен Судан и Сомалия. По всички тези въпроси Лондон играе водеща роля в търсенето на решения, отбеляза Джонсън, като добави, че Бан е насърчил Лондон да играе по-активна роля в рамките на ООН, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Шоп

преди 7 години

ЕС тъпче на едно място, вместо да грабне една гьостерица и да смаже главата на руската змия, докато още не е пораснала.Докато това не се случи, ЕС ще е никой на световната политическа сцена.А британците никога не са били втора ръка хора.

15

Joko

преди 7 години

"Великобритания иска по-голяма роля на глобалната сцена"... Най-сетне изплюха камъчето !

14

Анонимен

преди 7 години

До Анонимениз аз искам Израел да не е *** на Близкия изток

fallback