Снимка: Reuters

Начинът на действие на нападателя, който се вряза с камион в тълпа в Ница, не е познат във Франция. Това е по-скоро почерк на атентатори от Близкия изток.

Загиналите – които към момента са 80, са починали или при сблъсъка с камиона, или като са се опитвали да се спасят и са скачали от парапета на крайбрежния булевард "Английска алея", на който беше извършено нападението. Разстоянието от платното до морското равнище е около 2,5 метра, а плажът е каменист.

Още по темата

Снощи в Ница е имало още няколко инцидента – освен шофьора на камиона, убит е още един човек и е задържан трети. Засега не ясно дали между трите случая има връзка.

"Това нападение се случва в условията на извънредно положение и в деня на Националния празник на Франция, след като президентът Франсоа Оланд даде висока оценка на службите за сигурност, коментира пред bTV бившият шеф на Националното разузнаване Кирчо Киров.

"Такъв мащабен терористичен акт е трудно да бъде организиран от един човек", смята експертът по антитероризъм полк. Иван Бояджиев. Според него актът е извършен от "Ислямска държава".

"Всички терористични актове се движат една крачка преди службите за сигурност. Много трудно, дори невъзможно, е да се предвидят действията на терористите. Тероризмът е това – освен че има жертви, се всява ужас у гражданите", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase