Снимка: архив, Reuters
fallback

Разочарованието от Европейския съюз не е ограничено само до британските избиратели, които гласуваха за напускане на блока.

Из целия континент се надигат антиевропейски чувства, подхранвани от крайнодесни движения и други недоволни от орязването на бюджетните разходи, притока на мигранти и политически практики, налагани от централата на 28-членния съюз в Брюксел, пише Бари Хатън от Асошиейтед прес.

Някои политически партии предлагат да се борят за каузата на тези недоволни избиратели на предстоящи избори, а няколко крайнодесни формации настояват за референдум в собствените им страни, който да реши дали да бъде последван примерът на Великобритания за излизане от ЕС.

Тази перспектива предизвиква ледени тръпки у високопоставените европейски чиновници, защото може да задвижи процес, при който съюзът да се разпадне или да рухне с бързината на арктически леден блок, нарушавайки деликатния следвоенен баланс в Европа. "Дали шокиращият британски вот за Brexit е дал криле на популистите навсякъде в Европа? Това е главният въпрос за Европа", написа в анализ Холгер Шмидинг, главен икономист в германската банка Беренберг.

Крайнодесният Национален фронт във Франция, без да губи време, заяви, че резултатът от референдума във Великобритания е категорично одобрение за предложенията, които той лансира от години. Лидерката на националистическата партия Марин льо Пен постна на страницата си във Facebook снимка на британското знаме, след като миналата седмица стана известен резултатът, под която написа: "Обединеното кралство започна движение, което няма да спре."

Льо Пен заяви пред Европарламента във вторник: "Смятам, че последиците от гласуването във Великобритания могат да бъдат само положителни. Хората само могат да спечелят от връщане на независимостта си, демократичен процес и контрол над съдбата си."

Льо Пен прогнозира, че бъдещият облик на ЕС ще бъде централна тема на президентските избори във Франция след около година. Много социологически проучвания показаха, че тя ще достигне до балотаж с представител на традиционните партии.

Британското решение за напускане беше посрещнато с радост от холандския краен депутат Герт Вилдерс, чиято евроскептична и антиислямска Партия на свободата е много напред в проучванията преди общите избори догодина.

"Искаме да отговаряме за собствената си страна, за нашите пари, граници и миграционна политика", заяви Вилдерс и обеща да организира референдум за членството в ЕС, ако вземе властта. "Нека холандският народ да реши."

Стараейки се да заглушат подобни приказки още в зародиш, лидерите на ЕС заеха твърда линия към британското правителство, като отказаха да водят преговори за бъдещите отношения с Великобритания, докато Лондон не уведоми официално Брюксел, че напуска.

"Без уведомление няма преговори", каза шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във вторник, изпращайки също сигнал, че напускането на блока няма да е безболезнено.

Не е трудно да се намерят европейски политици, разочаровани от ЕС. Те може и да не искат да напуснат блока, но искат той да прави някои от нещата по различен начин и сега откриват обществена подкрепа.

Миналия месец антисистемна партия, основана от комик, триумфира на втория тур на кметските избори в Италия, преобръщайки общинската политика в Рим и Торино. Кандидатите на "Движение 5 звезди" смазаха съперниците си от партията на премиера Матео Ренци.

"Ние искаме Европа, която е повече "общност", отколкото съюз на банки и лобита", написа основателят на "Движение 5 звезди" Бепе Грило в блога си след британския вот.

"Европейският съюз трябва да се промени, иначе ще загине", допълни той."Има милиони и милиони европейски граждани дори още по-критични, които не разпознават себе си в този съюз, състоящ от банки и икономически рекет."

Грило очевидно имаше предвид дълбокото недоволство от мерките за икономии, предназначени да намалят правителствения дълг в Европа след финансовата криза на континента. Въпреки че непосредствената заплаха от дезинтеграция на 19-членната еврозона, която използва валутата евро, отмина, бюджетните съкращения останаха.
А също и недоволството от тях.

След изборите в Португалия миналата година следващото политика на строги икономии социалистическо правителство се задържа на власт чрез безпрецедентен съюз с комунистическата партия и радикалния Ляв блок. Въпреки че Португалия спечели твърде много облаги, за да иска да напусне ЕС, промяната на политиката на бюджетни икономии от правителството е очевиден акт на противопоставяне на Брюксел.

Страни от ЕС като Унгария, Полша, Чехия и някои други също не се подчиниха на Брюксел и отказаха да приемат принципа за поделяне на бежанското бреме между всички членове на ЕС и за подпомагане на най-тежко засегнатите Гърция и Италия.

Дори в Германия, стълб на ЕС, има прояви на несъгласие с блока.

Въпреки че консервативният блок на канцлера Ангела Меркел е най-силен политически, популярността му започна да пада през последните месеци заради големия наплив от мигранти в Германия и ожесточения дебат как да се отговори.

В същото време създадената преди 3 години партия "Алтернатива за Германия" (АГ) вдига рейтингите си в социологическите проучвания и се надява да влезе в националния парламент догодина. Тя се противопоставя на превръщането на ЕС в "централистка федерална държава" и настоява той да се върне към статута си на общност от "суверенни, свободно свързани отделни държави".

Ако ЕС не зачеркне "квазисоциалистическия си експеримент за все по-дълбока политическа интеграция, още европейски народи ще си върнат суверенитета по британския начин", заяви лидерът на АГ Фрауке Петри.

Дори богатите страни от Северна Европа не са имунизирани от антиевропейската болест. Британският референдум насърчи и тамошните евроскептични партии.

Националистическата Шведски демократи надигнаха глас за подобен референдум срещу ЕС и в Швеция, а лидерът на антиимигрантската датска Народна партия Кристиан Тулесен Дал каза, че Дания трябва да изчака и да разбере каква сделка за излизане ще сключи Великобритания и после да свика свой референдум.

Предстоящото излизане на Великобритания от ЕС, което очевидно ще е по-дълъг процес, отколкото биха искали европейските служители, не предизвика мъртво вълнение у други страни, желаещи да последват примера.

То обаче даде на европейските лидери много храна за размисъл.

"Обсебени от идеята за незабавна и пълна интеграция, пропуснахме да забележим, че обикновените хора, гражданите на Европа, не споделят нашия евроентусиазъм", призна председателят на ЕС Доналд Туск.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 7 години

Мъдрите брюкселски зелки са изковали над 12,000 еврозакона относно млякото, за чашата 99 закона, лъжицата леко над 200. Павето скромно с 92 тук направо мирише на анархия!

75

Рано или късно

преди 7 години

Еврогювечът завършва, дами и господа. Съжале боку...

74

Анонимен

преди 7 години

ЕС - олигархичен съяз

fallback