Снимка: Reuters
fallback

Германия и Франция са подготвили проект за промяна на Европейския съюз, който предвижда дълбока интеграция и създаването на супердържава от желаещите страни и периферия, в която да влязат по-скептично настроените.

Това предвижда документ от 10 страници, подготвен от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, до който се е добрала полската телевизия TVP.

Вчера германската канцлерка Ангела Меркел събра колегите си Франсоа Оланд, Матео Ренци и Доналд Туск в Берлин, за да подготвят единна позиция преди срещата на върха в Брюксел днес.

Щайнмайер и френският му колега Жан-Марк Еро са представили от името на своите държави проекта "Силна Европа в несигурния свят", съобщава АФП.

Той бил подготвен миналата седмица заради решението на Великобритания да напусне Евросъюза. В проекта се предлагат комплекси реформи в три области - безопасността, миграционната политики и валутно-икономическата сфера.

"Ние ще предприемем по-нататъшни стъпки към политически съюз в Европа и ще поканим останалите европейски държави да се присъединят към нас в това усилие", казват в съвместно изявление двамата министри. Те обаче посочват, че са готови да приемат и съществуването на неколкостепенен съюз, посочвайки, че "ние трябва да сме наясно, че има различни степени на стремеж към по-нататъшна интеграция сред държавите членки".

Двамата политици предлагат по-близко сътрудничество в три ключови политически области - вътрешна и външна сигурност, бежанската криза и фискални и икономически политики.

Според материал на полската телевизия TVP става въпрос на практика за създаването на супердържава от желаещите дълбока интеграция страни. Тя ще има обща армия, наказателен кодекс, данъчна система и единна валута. Отделните страни няма да имат глас и върху граничната политика и разселването на бежанци.

Политически ЕС трябва да става все по-интегриран, но интеграцията трябва да става по желание и според възможностите, се посочва в документа. На практика това означава, че ще се засилят процесите на разделяне на ЕС на център и периферия или на съюз на две скорости. Като двете му части няма да се делят на бедни и богати, а на напълно интегрирани и нежелаещи пълна интеграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 7 години

Рим никога не е преставал да съществува. Разберете го веднъж и завинаги. Римското право е действащито европейдко право. Олигархията е наследница на римска такава. За робите - каквито трохи пуснат. Абее...

67

аб

преди 7 години

Познайте от кои ще сме. БГ Олигархията много ще се зарадва на идеята за един наказателен кодекс и неговото прилагане.

66

Анонимен

преди 7 години

Това е положитерната страна на брекзитът да се замислят пък какви ще ги сътворят е друг въпрос.Между другото франсетата говорят на немски и знаят немски по западната си граница .Германия не може да има войска ,но пък ще си създаде европейска това е друг въпрос кой кого и как ще използва .навсякъде политиците са един дол дренки гледат само как да омагьосат и изпозват без скрупули обикновенния човек

fallback