Снимка: flickr

Европейският съюз ще остане без английския след напускането на Великобритания, предупреди председателката на конституционната комисия на Европейския парламент Данута Хюбнер.

Лондон единствен е регистрирал английския език като официален европейски език в ЕС, въпреки че той има формален статут и в Ирландия и в Малта.

Европейският съюз има 24 официални езика, като съгласно с правилата, всяка държава може да излъчи един език, който да бъде вписан сред европейските езици. Въпросът е уреден в първия регламент, издаден след създаването на ЕС, който датира от 1957 г.

При влизането си в ЕС всяка държава обявява език, чрез който иска да бъде идентифицирана. Великобритания е единствената, посочила английския. Въпреки, че не е страна основателка, английският е посочен и за един от трите работни езика на ЕС, останалите са френски и немски.

Според Хюбнер с напускането на Великобритания, и езикът на Шекспир ще отпадне, освен ако не се промени регламентът и не се допусне държавите членки да се идентифицират с повече от един език. Това обаче може да създаде проблеми в някои от страните членки с големи чужди малцинства, в които да се наложи да бъдат официализирани езици като турски или арабски.

Статутът на официалните езици позволява на гражданите да си кореспондират с институциите на тях, а официалните срещи да се провеждат на някои от тях. Евродепутатите имат право да се изказват на официалните езици, а евроинституциите наемат преводачи, за да посредничат при комуникацията.

Хюбнер уточни, че регламента за официалните езици не засяга работата с английски и той ще може да служи за неформално общуване в европейските институции.

Евродепутатката, която е представител на Европейската народна партия и ще води позицията на ЕП по време на преговорите за излизане, заяви, че Дейвид Камерън не само има морално, но и правно задължение да подаде официална нотификация за желанието на британските граждани да напуснат ЕС. Този ангажимент бил записан в Лисабонския договор, където страните членки се задължават да си сътрудничат честно и да си помагат.

Отлагането на старта на процедурата ще продължи несигурността в ЕС, причинявайки повече икономически и политически щети за оставащите членки, настоя тя.

Председателката на конституционната комисия съобщи, че няма правно основание 73-мата британски евродепутати да бъдат принудени да напуснат парламента, както това стори еврокомисарят Джонатан Хил.

След като се закълнат, евродепутатите престават да представляват избирателните си райони и се задължават да работят за всички европейски граждани. До момента нито един британски депутат не е подал оставка. Единствен Иън Дънкан от партията на Найджъл Фараж обяви, че се отказва от отговорността да подготви позицията на Европейския парламент по законодателното предложение за промяна на схемата за парниковите емисии.

Днес Европейският парламент ще се събере извънредно в Брюксел, за да обяви позицията си по резултатите от британския референдум. Според проекта за решение те ще настояват за бързо провеждане на преговорите за излизане и за започване на дебат за реформиране на ЕС.

Евродепутатите прозират в Brexit-а недоволство и в други държави от сегашното състояние на Общността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase