Снимка: Reuters

Български работници във Великобритания са започнали масово да преговарят с шефовете си да получават заплатите си в евро, а не в лири. След обявяването на резултатите от референдума на Острова, с който Обединеното кралство реши да напусне ЕС, курсът на паунда се срина драстично и продължава да пада.

Пред "Монитор" работници във ферма в Англия обясниха, че само за два дни заплатите им са намалели с около една трета заради вариращия курс на лирата.

"Преди получавахме около 350 паунда на седмица, от които 200 изпращахме в България. При стария курс тези 200 лири излизаха около 560 лв. Сега обаче, при смяната им, роднините ни взимат под 450 лв.", разказаха родните работници.

Те обясниха, че ако паундът продължи да пада, нямат причина да останат да работят на Острова, тъй като в други европейски страни ще получават повече пари.

Като първоначална мярка за овладяване на ситуацията, нашите са поискали договорените от тях заплати да им бъдат изплащани в евро, така че да не са на загуба.

Друг проблем, с който се сблъскаха българите във Великобритания след Brexit-а, е забраната за изпращане на пари в чужбина. Веднага след обявяването на резултатите от референдума беше наложено вето за парични преводи зад граница, за да не се стигне до срив на банковата система на Острова. Така хиляди нашенци се оказаха с вързани ръце да изпратят пари на близките си в България.

По първоначална информация забраната ще продължи около една седмица, но българите се притесняват, че тя може да бъде удължена и до края на юли. Затова са измислили алтернативен вариант за прехвърлянето на парите си у нас. Масово нашенците започнали да изпращат пликове с пари по бусовете с гастарбайтери, които се прибират у нас.

"Пращаме всичко, което имаме, защото със срива на лирата се тревожим, че можем да загубим още пари", обясни един от българските работници.

В същото време колите за България са се увеличили няколко пъти, масово във Facebook групите за българи на Острова се публикуват обяви, предлагащи транспорт от Обединеното кралство до България.

В съобщенията се посочва, че срещу 20 паунда отгоре всеки пътник може да вземе със себе си повече багаж или дори мебели, които да пренесе у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase