Снимка: Bulgaria On Air

"Българският бизнес в никакъв случай не трябва да се притеснява от излизането на Великобритания от ЕС", заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Трябва дебело да подчертаем, че така, както когато имаше проблем с Гърция - с дълговата криза там, бизнесът имаше техническо време, в което да се преориентира, ако пазарът се промени и да насочи износа си някъде другаде, така ще се случи и с Великобритания. В понеделник нищо няма да се промени нито за бизнеса, нито за работещите, нито за студентите там", коментира Новаков.

"В рамките на тези две години, в които ще тече преговорният процес по излизането на Великобритания от ЕС, ще бъдат ясни всички въпроси, които в момента стоят отворени, така че бизнесът да знае дали, как и кога може да изнася към Великобритания и ако условията бъдат променени и станат неизгодни за него, бързо да може да се преориентира и да започне да изнася някъде другаде",  каза още Новаков в разговор с водещата Милена Милотинова за последиците от Brexit.

Той бе категоричен, че със сигурност ще има промени заради случилото се. "В процеса на преговорите със сигурност ситуацията няма да е такава, каквато е в момента. В противен случай няма да има значение дали си член на ЕС или не. Ситуацията ще бъде променена, но това няма да се случи рязко и шоково, а ще стане постепенно.

Тема по тема ще бъдат разглеждани въпросите. А трябва да кажем и това, че има клауза, с която двугодишният период на преговори може да бъде удължаван почти до безкрай с по една година, така, че нека да успокоим хората – нищо няма да се промени за една нощ и ако нещо ще се променя, то ще бъде комуникирано и обяснявано.  Така, че няма място за паника", завърши евродепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase