Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters
fallback

"Тази нощ представлява гигантска победа за Путин, за неговата външна политика", написа в Twitter бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол.

"Путин съжаляваше за разпадането на СССР и Варшавския договор и ще бъде щастлив при вида на пукнатини в европейското единство", написа дипломатът по повод резултатите от референдума във Великобритания.

Според Макфол "гласуването несъмнено служи на неговите /на Путин/ дългосрочни цели в Европа". Макфол подчерта, че руският президент "не е провокирал резултата от референдума, но е спечелил от него".

Посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан коментира в Twitter, че победителят на деня е Владимир Владимирович /Путин/. "Благодаря на гласувалите във Великобритания за излизане /от ЕС/. Това беше толкова хитро".

Политическият наблюдател на Би Би Си Лора Кунсберг пък заяви: "Най-близките колеги на Дейвид Камерън казват, че той е политик с късмет. Но когато нещата стигнаха до най-големия риск в неговата политическа кариера, късметът го изостави".

"Въпреки Камерън, въпреки статуквото, въпреки целия политически елит Великобритания гласува за излизане от ЕС, за това да развали съществуващия десетилетия политически договор и да се остави на милостта на новите възможности или новите рискове – а може би и едното, и другото", смята наблюдателят.

Пред Би Би Си социологът Джон Къртис каза: "Това е референдум, в който университетските градове изгубиха от селска и индустриална Англия. Това е референдум, в който космополитна либерална Великобритания изгуби от по-консервативната част от населението, дълбоко обезпокоена от имиграцията".

Оценката на "Дейли телеграф": "С политическата кариера на Дейвид Камерън е свършено. Той ще влезе в историята като премиера, който заложи на мястото на Великобритания в ЕС и собствената си кариера и изгуби".

Ляволибералният вестник "Гардиън" реагира на прогнозирания резултат от референдума със заглавие: "Земетресението Brexit се случи. Ще са нужни години, за да се разчистят предизвиканите от него разрушения". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

197

me

преди 7 години

Да, Путин е виновен, а не безмозъчната и нагла европейска политика или пък още по-безмозъчната кампания по референдума на британските политици. Много е лесно друг да ти е виновен. Точно пък на острова, дето е толкова изолиран и консервативен, ще да са слушали Путин.

196

Анонимен

преди 7 години

Те такова нещо Путиа не си е представял и в най-смелите си мечти.Понякога живота и пенсионерите английски минават и най смелите комбинации дето един кагебистки мозък може да сътвори.С един куршум- разцепи се ЕС ,отлюспи се американската подводница/Британия де/- самата тя е на път да се цепне фатално.Седи си , пие си водката и нещата се подреждат.

195

vlady

преди 7 години

Путин няма необходимата алкохолна подготовка и трябва да бъде сменен от достоен наследник на великия Елцин с отлична алкохолна подготовка и сериозни успехи с чашката.

fallback