Снимка: Reuters
fallback

Ако очакваме тежки негативи и сътресения за България, ми се струва, че подобно нещо не може да се случи, каза пред БТА Петър Ганев от Института за пазарна икономика /ИПИ/, потърсен за коментар във връзка с решението на Великобритания за излизане от ЕС.

По думите му процесът по отделяне на Великобритания ще е дълъг. Двете страни - Великобритания и ЕС, трябва да се договорят за напускането, да определят взаимоотношенията си и да подпишат споразумения.

Отвореността на британската икономика към Европа и България ще остане, в крайна сметка този вот е за напускане на един политически съюз, а не за късане за икономически връзки, каза Ганев.

Чисто икономически не мисля, че взаимоотношенията ще се променят кардинално, промяната е на политическия небосклон, добави той.

Ганев изрази очакване пазарите, които силно се повлияха тази сутрин от решението на Великобритания, да се успокоят още до края на деня.

Трудно е да се прогнозира движението на валутните и петролните пазари, но моите очаквания са дори в рамките на деня да настъпи успокоение, каза той.

По думите му вече се наблюдава такова, тъй като централната банка е взела някои мерки, които на практика са върнали част от загубите на борсата, а най-вероятно това ще се случи и с валутата.

Вече следващата седмица ще видим по-обмислените ефекти и положението на еврото, коментира той.

Най-вероятно пазарите ще се успокоят, по-важни са дългосрочните ефекти, които със сигурност са и за двете страни - за Великобритания и Европа, каза Ганев.

За нас по-важно е какъв ще е ефектът върху Европа, тъй като с тази потенциална, почти осъществила се раздяла, ние оставаме в ЕС, отбеляза той.

Според анализатора има две линии на развитие, които трябва да се следят. Едната е от гледна точка на развитие на популизъм в почти всяка страна на ЕС - кой ще вземе повод от решението на Великобритания. Ще има гласове за нови референдуми, за отделяне на една или друга страна и евроскептицизъм, прогнозира той.

Според него тази линия на популизъм може да бъде доста вредна, в зависимост от това до каква степен ще "пробие" в съзнанието на хората. Не бих се учудил да има подобно развитие и при нас, да се намерят политически играчи, които да се "заиграят" по тази линия на популизъм, каза той.

Другата линия на развитие е какви поуки ще си вземе Европа от решението на Великобритания - дали по някакъв начин ЕС ще се реформира във вида, в който е, или ще приеме този глас на Великобритания.

Ганев се въздържа от съвети за потребителското поведение на валутните пазари и онлайн търговията. Когато хората разполагат само с пари за потребление, а не с големи заделени средства, не е хубаво да играят на валутни пазари, каза той.

С такъв тип текущ ресурс не мисля, че трябва да се търсят инвестиционни печалби от събития, които и самите инвеститори не разбират, тъй като пазарите не ги очакваха, добави Ганев.

Всеки си носи риска, но не мисля, че ако се рискува в тази ситуация с чисто валутни операции, може да се извлече печалба, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 години

Тя простотията краи няма странното което е нап не го ли гледа как човек може да се води на много работи нищо лично ама имам такива случаи работник във фирма и кредитен специалист а обеснете ми в случая осигоровки как се плащат а аз си го обесних веднага затова няма управия щото далаверажия затова едни ще са кои де свари а други такива бизнесмени и при това нагли благодаря приятелю сега осъзнах колко си истински

21

Анонимен

преди 7 години

Сега е моментът англичаните масово да се изнасят към България. Могат чудесно да обработват земята и са перфектни животновъди. Да им дадем под наем и правосъдието барем, за поне два века, та и на нашата улица да грейне слънце. Но тук няма акъли,.способни да мислят мащабно, а всичко се чопли на парче. Едно уж оправят, три се развалят. И все.тая люлка ни люлее. И все приспивни песнички за светло бъдеще неуточнено.

20

Ботаник

преди 7 години

Домашните саморасляци дават акъл какъвто нямат!

fallback