Снимка: БТА

Бисквити и сол бяха открити в колана на мъжа, арестуван рано тази сутрин в Брюксел по подозрения, че е подготвял да се самовзриви.
 
Брюкселската полиция проведе масирана операция рано тази сутрин в една от търговските зони на града, след като на зазоряване получила обаждане от мъж, който съобщил, че е отвлечен от терористи, които са му вързали колан с експлозиви и са го изпратили да се взриви в търговския мол „Сити 2“. Центърът е най-големият в белгийската столица и се намира на търговската улица "Ньоф", недалеч от основната туристическа забележителност на града "Гран плас".
 
Молът беше отцепен и претърсен, но полицията не откри експлозиви. Задържан бе 26-годишен мъж, който изглеждал опасен с шахидски колан с експлозиви.

Още по темата

Всички служби за сигурност бяха задействани, а премиерът Шарл Мишел отмени директно едночасово интервю за телевизионен канал, за да наблюдава пряко операцията.
 
При разпита мъжът разказал, че похитителите му щели да задействат колана дистанционно. При прегледа на съдържимото се оказало, че той е напълнен със сол и бисквити. Министърът на правосъдието Кун Геенс заяви, че разпитите продължават, но че мъжът има и психични проблеми. Според него задържаният, чиято самоличност още не се съобщава, може да има връзки с "Ислямска държава".
 
След извънредното заседание на кризисния антитерористичен център премиерът Мишел заяви, че ситуацията е под контрол, а властите остават нащрек. Търговският център е отворен, както и останалите магазини в района.
 
Миналият петък в Брюксел бяха арестувани 6 души, за които се съобщи, че подготвяли терористични атаки на публични места, където феновете на белгийския национален отбор гледат мачовете от европейското по футбол на открито. Няколко фенски прояви бяха отменени, а други – проведени под охраната на въоръжени с тежко автоматично оръжие полиция. Посетителите бяха изрично проверявани за шахидски колани.
 
Преди няколко дни в белгийската преса изтече разузнавателен доклад, според който ислямистите са изпратили нова група камикадзета, които да предизвикат атентати в Белгия и Франция. Терористите трябвало да се промъкнат дегизирани като бежанци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase