Снимка: архив, Reuters

Европейският съд реши, че Великобритания има право да откаже детски надбавки на емигрантите, които нямат право на престой в държавата. Въпросът е част от дебата преди насрочения за идния четвъртък референдум за членството на Великобритания в ЕС.
 
Според Лондон емигрантите, особено от Източна Европа, източват социалните системи на Кралството с различни надбавки и компенсации, които властите дават на хората с ниски доходи.

Злоупотребите с детските са основно свързани с родители, които живеят във Великобритания и като европейски граждани получават детските за отрочетата си, които през това време живеят с баба и дядо или с роднини в родната им страна. Така те се възползват от факта, че получават пари според стандарта за живот в Обединеното кралство, докато харчат много по-малко за издръжката на децата си в родните си държави, които по правило са по-евтини.
 
Съдът бе сезиран от Европейската комисия, която смята, че всички европейски граждани са равни и не могат да бъдат дисриминирани според националността си от британските социални служби.

Британското правителство обаче се позовава на правото си само да определя условията, при които се отпускат средства от националния бюджет. Правото на постоянен престой в страната е сред тези условия, защото позволява помощите да се отпускат на хора, които в значителна степен са интегрирани в британското общество, се твърди в аргументите на защитата.
 
С днешното си решение Европейският съд отхвърли аргументацията на Европейската комисия, като обяви, че ЕС няма обща система за социална сигурност, а всяка държава има своя. Според магистратите в ЕС не съществуват общи условия, които създават правото на обезщетения. Напротив, определянето на тези правила е въпрос на всяка отделна държава членка и в случая Великобритания има право да изисква от лицата, които търсят такива помощи, да отговарят на определени критерии.

Съдът постановява още, че отпускането на социални помощи на граждани от други европейски държави, които не работят и не търсят активно работа, не е незаконно, но те трябва да притежават право за законно пребиваване в приемащата държава.
 
Решението на съда ще засегне европейските граждани, живеещи във Великобритания от по-малко от 5 г., тъй като толкова са необходими за получаване на право за постоянно пребиваване. По данни на британската статистика около 35 000 деца получават детски надбавки от Лондон, без да живеят на територията на Обединеното кралство.
 
При евентуално напускане на Великобритания на ЕС след референдума на 23 април ще се задейства сделката, която правителството в Лондон постигна с европейските лидери през февруари. Тя също ограничава правото за получаване на детски надбавки.

В този случай ще бъдат засегнати само семействата, в които единият или двамата родители работят в държави, различни от тези, в които постоянно живеят децата им. В тези случаи размерът на детските надбавки ще бъде адаптиран към тези в страната, където са децата, независимо че той може да е по-висок в държавата, където родителите работят и се осигуряват. Семействата, които живеят заедно в една държава от ЕС, различна от тяхната, ще получават пълния размер на детските надбавки, предвиден от законодателството, в която се осигуряват родителите.
 
Първоначално мярката ще се прилага само към новите молби за социално подпомагане за отглеждане на дете, а от 1 януари 2020 г. – за всички.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase