Вирджиния Раджи. Снимка: архив, Reuters

Вирджиния Раджи, която е в добрата позиция да стане първата жена начело на италианската столица, е млада 37-годишна адвокатка и е новата изгряваща звезда на популисткото и антисистемно "Движение 5 звезди".

"Свидетели сме на исторически момент", заяви тя в неделя вечерта, след като стана ясно, че има безспорна преднина на първия тур на кметските избори в Рим.

Допреди няколко месеца Раджи беше напълно непозната на широката общественост, в това число и в Рим. Тя се наложи над кандидата на левицата, подкрепян от премиера Матео Ренци, като спечели 35 процента от гласовете на избирателите, според окончателното преброяване на подадените бюлетини на първия тур. Раджи има големи шансове да победи на втория тур на 19 юни и да стане първата жена начело на Вечния град, пише Оливие Боб от Франс прес.

Родената в Рим елегантна брюнетка влезе в политиката едва преди 5 години, привлечена от радикалната реторика на "Движение 5 звезди", което се зарече, подобно на толкова много други движения в Европа, да сложи край на традиционната политическа класа.

А традиционната политическа класа се дискредитира особено много в Рим, където бившият кмет на левоцентристите подаде оставка с гръм и трясък в края на 2015 г. след афера с фалшиви фактури за направени разходи.

Както самата Вирджиния Раджи разказа в интервю за агенция Франс прес, раждането на сина й Матео я убедило, че не може да стои повече безучастна пред упадъка на столицата, отчаял над 2 милиона столичани.

Раджи беше избрана за общински съветник на Рим през 2013 г. В общинския съвет тази специалистка по право на интелектуалната собственост се открои с красноречие и упоритост.

За младостта си в квартала край римската базилика Сан Джовани ин Латерано Вирджиния Раджи разказва, че е била преди всичко ученолюбива.

"Бях младо и любознателно момиче, което се интересуваше от много неща, но което винаги се фокусираше върху целите си. Така съм между другото и днес. В действителност никога не съм страдала от липса на решителност", разказа младата жена в своя интернет сайт.

Тя спечели първичните избори, организирани в интернет в съответствие с философията на "Движение 5 звезди". След това малко по-малко жителите на Рим започнаха да откриват лицето на тази симпатична брюнетка с тъмни очи по плакатите в метростанциите или по автобусните спирки. Още повече, че време за това не им липсваше, тъй като общественият транспорт в столицата е остарял и никога не идва навреме.

Върху това обществено раздразнение след 20 години на стагнация, корупция и административно нехайство Вирджиния Раджи построи своя успех. Сега тя има 15 дни, за да превърне целта си в реалност и после да докаже компетентността си.

Като кмет на Рим Раджи ще стане новата изгряваща звезда на "Движение 5 звезди", от което неговият създател, комикът Бепе Грило реши да се дистанцира до известна степен.

Вчера вечерта Грило ликуваше, убеден, че Раджи предвещава промяна за цялата страна.

Жителите на Рим във всеки случай не се засегнаха от студенината, която завършилата право в университета в Рим Раджи често пъти демонстрираше по време на предизборната кампания.

В предизборен диспут между петимата основни кандидати за кмет на Рим Раджи с твърдо изражение и с мрачен поглед понесе, без да й мигне окото, нападките на противниците си. Едва в края на дебатите тя поомекна, докато се обръщаше към избирателите с простичкото, но стигнало право в целта си послание: "Ако искате нищо да не се промени, гласувайте за тях".

Като кмет на Рим Раджи ще трябва да убеди хората в своята самостоятелност от едно движение, често пъти обвинявано в непрозрачност, в което думата имат Бепе Грило и хората около него.

Подобно на всички кандидати на "Движение 5 звезди" Раджи подписа правилник за добро поведение, което я задължава да иска разрешение от тях при всяко назначение на сътрудници или да се консултира за всеки важен административен акт.

"По-добре е човек да има 4 или 6 очи вместо 2, за контролира по-добре нещата, но аз ще бъда напълно самостоятелна", обеща Раджи по време на предизборната кампания.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase