Снимка: БТА

Европейската комисия обмисля сериозно предложението на Италия да изнесе приема на бежанци на кораби в европейски териториални води. Това съобщи днес комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, ден преди заседанието на вътрешните министри в петък, което ще бъде посветено на имиграцията.
 
"Това е добра идея, която обмисляме задълбочено. Много скоро ще обявим нашето решение, но първо трябва да намерим правни и технически основания да я осъществим", коментира Аврамопулос.
 
Италианският премиер Матео Ренци предложи приемането на бежанци, влизащи по море в ЕС, да става на кораби, като тези, които нямат основания да останат в ЕС, да бъдат връщани незабавно, без да влизат на европейска територия.
 
В момента приема се осъществява в центрове в Гърция и Италия, наричани "горещи точки", в които бежанците се пресяват от икономическите имигранти и се насочват за разпределение към вътрешността на ЕС.
 
България също предлага прецеждането на кандидатите за убежище да става извън територията на ЕС, но нашата идея е „горещите точки“ да бъдат в съседните на Общността държави, като Турция, Ливан и Йордания.
Досега европейските кораби имаха за задача само да спасяват бежанци в морето и да конфискуват лодките на трафикантите.
 
По силата на международните си ангажименти ЕС няма право да връща бежанците, без предварително и индивидуално да разгледа случая на всеки от тях. Не е ясно как това може да става на кораби, тъй като от началото на годината над 300 000 души са дошли по море в Гърция и Италия. Не е ясно къде ще бъдат държани те, докато се разглеждат молбите им за убежище и текат обжалванията на отказите. Отблъскването на хора в открито море може сериозно да застраши живота им, което ЕС също не може да си позволи по силата на конвенцията за бежанците. Не е ясно как ЕС може да връща отхвърляните, без да има доказателства откъде точно са дошли и дали ще може да получи разрешение да акостира на бреговете на трети държави и да ги сваля там.
 
Очаква се днес вътрешните министри да обсъдят изпълнението на сделката с Турция за спиране на мигрантите, която е в сила от 20 март, както и предложението за отпадане на визите за граждани на Турция, Косово и Украйна, които Европейската комисия направи за последния месец.
 
Граничната агенция на ЕС Фронтекс съобщи за "драматичен спад" в броя на имигрантите, пристигащи на гръцките острови от Турция. През април те са били 90% по-малко от дошлите през март. Под 2700 души са доплавали с лодки от Турция миналия месец. За първи път от юни броят на имигрантите, пристигнали в Италия надмина този на дошлите в Гърция. 8370 души са прекосили Средиземно море до Италия, което е спад с 13% спрямо март.

Според граничната агенция намаления брой на бежанците се дължи както на споразумението с Турция, така и на затегнатия контрол по гръцко-македонската граница. През Гърция към Европа продължават да идват най-много сирийци, пакистанци, афганци и иракчани. "Средиземноморският" маршрут е предпочитан от еритрейците, египтяните и нигерийците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase