Снимка: архив Reuters
fallback

Германският канцлер Ангела Меркел очаква Турция да се придържа към споразумението, което трябва да намали притока на бежанци към ЕС дори и след обявената оставка на министър-председателя на страната Ахмед Давутоглу. Това предаде AFP, цитирана от "Фокус".

"Канцлерът Меркел работи добре с турския министър-председател Ахмед Давутоглу и с всички представители на Турция и очаква, че това добро и конструктивно сътрудничество ще продължи и при новия турски министър-председател“, заяви прес-секретарят на германското правителство Георг Щрейтер.

"ЕС и Германия ще продължат да изпълняват своите задължения според споразумението и ние очакваме същото и от турска страна", добави той.

Вчера турският премиер Давутоглу обяви официално, че се оттегля от поста. Той няма да се кандидатира отново и за лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Формацията ще проведе извънреден конгрес на 22 май.

Вероятният наследник на Давутоглу начело на турското правителство е зетят на президента Ердоган. Бинал Йълдъръм в момента е енергиен министър и е женен за най-голямата дъщеря на президента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Аспарух

преди 7 години

Как могат Германците да я държат тая???

28

Анонимен

преди 7 години

прелъстена и изоставена а кой ще събра попарата и.

27

Анонимен

преди 7 години

Ердоган реже и последната възможност на страната си да има сериозни политически и бизнес взаимоотношения с някого.Разрива с Русия отряза единия крак на турската икономика,поевтиняването на петрола и гражданската война в Сирия и Ирак спря приходите от петро-държавите.Да говори Ердоган на ЕС-"всеки да върви по своя път" означава загуба на последна опрна точка и бързо потъване на цялата икономика. Блъфира-типично ориенталски манталитет.Ами ако ЕС му отговори с неговите думи?Турската борса>>фалит!

fallback