Снимка: архив, Reuters

Мюсюлмански собственик на магазин бе осъден в югозападния френския град Бордо на два месеца затвор условно и глоба от 500 евро за дискриминация по полов признак, предаде Франс прес.

Жан-Батист Мишалон, който е приел исляма през 2012 г., бил собственик на бакалия-книжарница. През юни 2015 г. той предизвика остри реакции, след като постави на витрината си табела с различно работно време за мъже и за жени.

"Сестрите" били поканени да пазаруват само в събота и неделя, а "братята" - от понеделник до петък.

След последвалите бурни реакции търговецът бързо се отказал от дискриминационната практика.

"Сложихме табелата по молба на "сестрите", които предпочитаха да ги обслужва жена ми. В магазина се продаваха и дрехи", обясни тогава Мишалон, чийто магазин впоследствие прекрати работата си.

Самият търговец признал, че е допуснал грешка по време на съдебния процес, увери адвокатът му Тристрам Елио, според когото в този случай не е имало нито жалба, нито нарушаване на обществения ред.

Областният управител на департамента Жиронд, където се намира Бордо, Пиер Дарту по онова време заяви, че е "недопустимо един търговец да работи по различно време за мъже и за жени" и изрази пожелание "съдът незабавно да се заеме със случая".

Кметът на Бордо Ален Жупе също твърдо осъди "поведение в пълен разрез с републиканските ценности за равенство и съжителство на половете".

"По времето на Пророка (Мохамед) е нямало такова нещо! Пазарите са били смесени (за мъже и жени). Това ми се струва малко странно в свят, в който съвместното съжителство на половете е установена култура", коментира случая имамът на Бордо Тарек Убру.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase