Снимка: архив Reuters
fallback

Европейският парламент също ще разследва разкритията за 200 000 офшорни компании и укриване на данъци в Панама.

Анкетната комисия е втората след създадената преди 2 г. подобна по скандала за избягване на данъци в Люксембург "Люкс Лиикс“, чийто мандат изтича през май. Точното задание на комисията "Панама“ ще бъде уточнено в началото на май, когато ще бъдат избрани и членовете ѝ.

Според евродепутатите най-голямото в историята изтичане на подобни документи не може да мине само с правни, но трябва да има и политически последици. "Проблемът е че тези начини за избягване на плащането на данъци в голяма степен сега са законни и това трябва да се промени“, коментира Михаел Тюрер, който е член на анкетата за "Люкс Лийкс“.

Най-голямата парламентарна група – ЕНП, поиска шефовете на "Мосак Фонсека" да се явят пред членовете на комисията и да дадат показания за дейността си. От другите групи пък настояват ЕС да направи "черен списък“ на местата, служещи като данъчни убежища и да санкционира финансово фирмите, които ги използват.

Шефът на европейските либерали Ги Верховщат, който е сред инициаторите за новата комисия каза, че тя ще е "ключова стъпка за разкриване на истината и за предприемане на подходящите правни мерки, чрез които това да не се случва повече“. Европейският парламент няма законодателни правомощия и може само да препоръчва на Европейската комисия предприемането на едни или други инициативи.

Засега евродепутати не са изскочили от досиетата на "Мосак Фонсека", но сред клиентите на панамската компания е съпругата на испанския еврокомисар Мигел Анхел Канете. Европейската комисия изрази готовност да сътрудничи на работата на парламентарното разследване, включително чрез свидетелството на комисаря, който вече обяви, че въпросната офшорка не е работила дълго преди той да поеме сегашния си пост на отговарящ за климатичните промени и енергетиката.

Във вторник Европейската комисия предложи нови правила за прозрачност на приходите на големите мултинационални компании. Те ще трябва да декларират данъците и дейността си във всяка европейска държава, в която работят. Информация за дължимите и за платените данъци, за броя на персонала, за облагаемата печалба, за оборота и за естеството на дейността им трябва да се публикува на интернет страниците им и да е на разположение в продължение на 5 г. Брюксел иска такива сведения да се обявяват и за дейността им извън ЕС, включително в места като Панама, които се използват за данъчни убежища. Мярката ще се отнася за компании с годишен оборот от над 750 млн. евро. По данни на Европейската комисия тя ще засегне 6500 фирми, 4000 от тях неевропейски. 

Предстои предложението да бъде одобрено от Европарламента и страните членки, преди да може да влезе в сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 8 години

ЕС да направи "черен списък на местата, служещи като данъчни убежища и да санкционира финансово фирмите, които ги използват....da zapocnat s Delaware i Utah...,ako im stiska...;))

fallback