Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейската комисия се отказа да предлага въвеждането на визи за американски и канадски граждани, желаещи да посетят Европа. Решението е отложено за средата на юни, като дотогава Европейският парламент и страните членки са помолени да се произнесат по необходимостта от подобна стъпка.

Еврокомисарите обсъдиха въпроса за визите в последния възможен ден от срока, даден им по европейското законодателство, след като преди 2 години България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър се оплакаха, че те допускат американски граждани да ги посещават безвизово, но техните граждани трябва да бъдат предварително одобрявани от консулските власти.

България е подала оплакване за САЩ, Канада и Австралия. Румъния още за Япония, а Хърватия за САЩ и за Бруней. Полша - за американските визи.

Междувременно проблемите с Австралия и Япония са решени, но САЩ, Канада и Бруней продължават да отказват да отменят визовия си режим.

Еврокомисарите се позовават за решението си на декларация на 21 държави, която е част от европейския регламент за определяне на третите страни, чиито граждани трябва да притежават виза, когато влизат в ЕС, преди вземане на решение за предлагане на промяна на режима на пътуване да се преценяват „възможните неблагоприятни политически последици, които биха могли да произтекат от тези предложения или решения“.

Анализът на Еврокомисията твърди, че европейските държави няма да са в състояние да обработват исканията за визи от Щатите и Канада. Годишно 12 млн. американци пътуват до Европа. Според Брюксел въвеждането на визи ще има "съществени икономически последици", най-вече за авиацията и ще обтегне дипломатическите отношения на ЕС с "два стратегически партньора".

Европейският парламент и страните членки сега трябва да обсъдят аргументите на еврокомисарите и да преценят дали си заслужава да се въвеждат визи на американците и канадците. Това трябва да бъде направено до 12 юни. За решение на Европейския парламент по въпроса се изисква абсолютно мнозинство от 751-та му членове, а държавите членки трябва да гласуват с квалифицирано – или 15 от 28-те правителства.

САЩ изисква визи от гражданите на 5 европейски държави, които имат по-висок отказ на визи от прага от 3%. За 2015 г. българските откази са най-много – 17,26%, румънските са 11,2%, а за Кипър, Хърватия и Полша те са между 3,5 и 6,4%.

Канада изисква визи само от българи и румънци, тъй като отказите при тях са около 16% при праг от 4 на сто. Бруней е взел решение за премахване на визите за хървати през 2015 г., но още не го прилага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

177

преди 6 години

Видите ли коментар от Анонимен, прескачайте го и изобщо не го четете. Вероятността да се опитат да ви манипулират е много голяма...А за визите за САЩ и Канада. Майната им на самите визи. Те не са толкова важни. Дразнещо е отношението на тези страни към нас. Дразнещо е и отношението на евпорейските ни "партньори". А най-дразнещо е държането на нашите политици.

24

а така

преди 8 години

Никой не е и очаквал нещо да стане, протакане (това не е като претакането) му е майката. Тя Европата не се отказва от равнопоставеноста и заради това .... ще направи комисия, която ще ... напише долад и после доклада ще бъде внесен в Европейскиа парламент. Във всяка тоалетна там ще има по няколко копия - нуждите на европарланета са големи

23

Пфффф

преди 8 години

А иначе си копаят златото ни за милиарди на година и си мъкнат скапаните танкове към нашите бази.Такива д***педавци, като нашите "политици", няма и в Африка.

fallback