Снимка: архив, Reuters

България е заявила желание да участва в размяната на имигранти от гръцките острови срещу сирийски бежанци от Турция, съобщи говорител на Европейската комисия.

По-късно днес разпределението ще бъде уточнено с властите в Анкара и тогава ще стане ясно колко хора ще бъдат изпращани след понеделник, когато ще започне фактическата размяна.

Другите държави, които са заявили интерес, са Испания, Германия, Холандия, Белгия, Великобритания, Швеция, Словакия, Чехия, Финландия.

Участието в размяната е доброволно, като Европейската комисия предложи приетите сирийски бежанци от Турция да бъдат приспаднати от квотите за преразпределение от Гърция и Италия. По тях България има да приеме още 1300 души.

Според публикации в световните медии на 4 април ще бъдат транспортирани 500 души от Турция към ЕС и още толкова ще бъдат върнати от гръцките острови в Турция.

ЕС и Анкара се договориха да разменят 72 000 имигранти, дошли в Гърция след 20 март за толкова сирийски бежанци, намиращи се в Турция. Освен това Турция ще взема обратно всички новопристигащи на гръцките острови след 20 март, независимо дали те имат право на международна закрила или не. Срещу това ЕС ще ускори преговорите ѝ за членство и изплащането на 3-те млрд. евро за издръжката на бежанците в Турция и ще премахне шенгенските визи от края на юни.

За да може споразумението да се изпълнява в съответствие с международното право, днес се очаква гръцкият парламент да гласува промени в законодателството си, чрез които да обяви Турция за сигурна държава, която сама може да гарантира закрила на бежанците, без да е нужно те да се намират в ЕС. Анкара пък е обещала до понеделник да е направила нужното да осигури защита и на бежанците несирийци, които ще ѝ бъдат връщани. Говорителката на Комисията обаче не обясни как, тъй като подобни поправки не са минали през Меджлиса.

Европейската комисия заяви, че работи по решаването на проблемите, за които я предупреждават правозащитни организации като „Амнести интернешънъл“ и агенцията на ООН за бежанците, че сделката с Турция е незаконна и ще застраши живота на хората, бягащи от война в нарушение на международните ангажименти на ЕС. Според нейната говорителка ще се връщат само хора, които не са застрашени от преследване в Турция. Тя заяви, че Брюксел е наясно със сигналите, че Анкара е започнала да отблъсква сирийците, които се опитват да стигнат до турска територия и работи по изясняването на случаите. Що се отнася до възраженията на ООН за държането на имигрантите в Гърция в затворени лагери, тя поясни, че това се допускало от европейските директиви за връщането и за убежището.

Еврокомисията потвърди, че е наясно и със сигналите за напрежение и насилие в „горещите точки“ в навечерието на връщанията, но че тяхната охрана и реда в тях са отговорност на гръцката армия и полицията. По-рано агенцията за бежанците на ООН предупреди, че в лагерите има паника и риск от насилие преди старта на сделката с Турция и предупреди, че условията в Пирея и Идомени са ужасни.

700 полицаи, 44-ма експерти по връщанията и както и 452 спецове по регистрация на бежанци се очаква да пристигнат в Гърция от различни европейски държави, за да помагат за изпълнение на споразумението. Европейската комисия съобщи, че се нуждае от 4000 души на място, за да може да прилага сделката. Хората от ЕС са нужни, за да охраняват лагерите, да регистрират и интервюират бежанците, да се грижат, да разглеждат подаваните молби за убежище и да ги връщат с кораби в Турция.

От началото на годината в ЕС са пристигнали 170 000 имигранти, 150 хиляди от тях - през Егейско море и 18 000 през Италия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase