Манюел Валс. Снимка: архив, Reuters

За успешна борба с тероризма е необходимо да бъде засилен колкото се може по-скоро контролът по външните граници на Европейския съюз. Това заяви френският премиер Манюел Валс в ефира на радио "Европа 1", цитиран от ТАСС.

"Необходимо е колкото се може по-скоро да бъде засилен контролът по външните граници на ЕС, Франция излиза с предложения в тази посока вече няколко месеца. Необходимо е да се направи така, че никой да не може да влиза с подправени документи, защото знаем, че терористите от Ислямска държава са откраднали голям брой паспорти в Сирия", каза френският премиер.

Валс също смята за оправдано увеличаването на наказанията за терористична дейност. "Несъмнено наказанията трябва да бъдат още по-строги", заяви той.

Терористичните актове в Брюксел породиха обществена полемика във Франция. Някои депутати, включително от опозиционната партия "Републиканците", смятат за възможно да бъдат въведени мерки като доживотен затвор за терористи, отбелязва ТАСС.

Пред същото радио Валс съобщи, че над 30 души са идентифицирани до този момент като лица, свързани с атентатите от Париж, в които на 13 ноември загинаха 130 души, предаде Франс прес.

"От тези над 30 души 11 са вече мъртви, 12 са в ареста, а други се издирват", каза Валс.

"Тези атентати са организирани от Сирия, планирани са от Сирия. Нападателите са имали очевидно база едновременно в Белгия и във Франция. Но дали става дума за едни и същи екипи от нападатели? Нека да оставим на полицията и съдебните власти да изяснят това", каза Валс.

По-късно днес той пристига в Брюксел за среща с белгийския си колега Шарл Мишел, за да обсъдят борбата с тероризма.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase