Снимка: Reuters

Пирони са били сложени в експлозивите, взривени тази сутрин на брюкселското летище „Завентем“, за да се нанесат повече и по-тежки наранявания на жертвите. За това съобщи администраторът на университетската болница в Льовен, където са откарани част от ранените на летището.

Хората имат счупвания, натъртвания и разкъсвания, които са получени от острите метални остриета в бомбите на двамата камикадзе. 13 души са откарани в тази болница и петима от тях са с много тежки наранявания. Пострадали от атентатите са настанени в 25 белгийски болници.

34 души загинаха, а над 200 са ранени, над 50 тежко при три взрива днес в белгийската столица. Около 8 часа тази сутрин двама камикадзета се взривиха в препълнената зала за заминаващи пътници на летището. Те са били в близост до гишетата за чекиране на „Бруселс ерлайнс“ и на „Американ ерлайнс“. Свидетели твърдят, че една от експлозиите е станала непосредствено до банкомат, като на чакащите на опашката мъж и жена са били откъснати крайниците от взрива.

Мъжете, чиято снимка от камерите за наблюдение в залата беше разпространена от полицията, са облечени в еднакви дрехи. Те носят ръкавица на лявата си ръка, в която според разследващите са се намирали детонаторите на бомбите. Третият мъж от снимката се издирва от властите.

90 минути след взривовете на летището трети камикадзе се е взривил във влакчето на метрото, когато то е напускало станция „Малбек“. Тя се намира на около 300 метра от централната сграда на Европейската комисия и Съветът на ЕС, където се провеждат срещните на европейските лидери.

20 души намериха смъртта си в метрото, над 106 са ранени, 17 от тях са в критично състояние. Подробностите за случилото се под земята още не са огласени, докато за атентатите на летището има вече повече яснота.

Потвърдено е откриването на трета бомба на терминала на летището, както и автомат „Калашников“. Предполага се, че става дума за колана с експлозиви, за чието откриване беше съобщено по-рано. Автоматът трябвало да бъде използван, ако се получи засечка с бомбите.

14 са жертвите на летището, над 80 души са ранени. Сред пострадалите са шестима полицаи, които очевидно са били в близост до атентаторите, един от униформените е с опасност за живота. В залата за заминаващи е имало и армейски патрули, но според ръководството на летището на мястото не се извършва системен контрол на пътниците и зоната за сигурност започва след зоната за чекиране.

Няма никаква информация за самоличността на жертвите. Кметът на Брюксел предупреди, че идентификацията ще отнеме доста време и ще е дълга заради състоянието, в което са останките.

Европейската комисия съобщи, че нейни служители не са загинали. 2-3-ма еврочиновници са ранени в метрото, включително бременна жена, но опасност за живота им няма.

Полицията провежда операция в най-големия квартал в Брюксел „Скарбеек“, а на границата с Франция и с Холандия се поверяват всички автомобили, напускащи Белгия. Засега няма повече информация за целта, но преди седмица при обиск в същия район бяха намерени два шахидски колана, както и следи от експлозиви.

Основната версия е, че атентатите са извършени от клетка на „Ислямска държава“, различна от тази на Салах Абдеслам. Последният терорист от Париж беше арестуван в петък в Брюксел. В събота външният министър на Белгия Дидие Рейнолдс съобщи, че при залавянето си Абдеслам е подготвял нова атака. Възможно е терористите от Брюксел да са ускорили действията си след залавянето на Салах Абдеслам.

Правителството повиши до максималното четвърто ниво терористичната заплаха в Брюксел. Утре обаче ще бъде работен ден в Брюксел, като всички училища и магазини ще бъдат отворени.

След като цял ден всички видове градски транспорт бяха спрени, тази вечер няколко линии на трамвая и автобуси бяха пуснати, за да могат хората да се приберат от работа. Отворени бяха и трите жп гари, но всички пътници, които искат да влязат в тях, биват проверявани от полицията и армията. Отменени са международните влакове до Лондон и Амстердам.

Аерогарата в Брюксел остава затворена и утре. Някои полети ще бъдат извършвани от летищата в Шарлероа, Лиеж и Остенде. В Белгия е обявен тридневен траур в памет на жертвите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase