Снимка: Reuters
fallback

Проектът "Южен поток" не съществува, Русия не е изготвяла по него никакви нови предложения към Европейския съюз (ЕС), няма доказателства, че Комисията е променила отношението си към проблема. Това обяви днес Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, цитиран от Интерфакс.

"Като такъв, проектът "Южен поток" не съществува, следователно той е затворен за нас. Ето защо от това няма да излезе нищо повече. Проектът бе спрян спрямо съответната позиция на Европейската комисия...", заяви Песков пред репортери.

Така той коментира изявлението на ръководителя на делегацията на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас, че ЕС е готов да преразгледа предложенията по проекта, ако има такива. На уточняващ въпрос дали Русия подготвя каквито и да е нови предложения за "Южен поток", Песков заяви: "Не. Няма и никакво решение на Европейската комисия за промяна на позицията по отношение на този проект".

Същевременно прессекретарят на президента отбеляза, че е необходимо да се запознае с изказването на Ушацкас.

По-рано в петък от представителството на ЕС в Москва заявиха, че Брюксел е готов да разгледа предложения за възобновяването на проекта "Южен поток". "Ако има конкретни предложения, ние ще ги обсъдим", заяви пред репортери в петък ръководителят на делегацията на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас.

"Не ние сме спрели изпълнението на "Южен поток", затова не зависи от нас да го подновим", добави той.

При това Ушацкас подчерта, че този проект, ако бъдат реализиран, трябва да отговаря на всички законови изисквания на Европейския съюз.

По-рано през тази седмица и постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов намекна за възможността за възобновяване на проекта „Южен поток". "От обективна гледна точка, от гледна точка на европейското търсене на руски газ, има такава перспектива", каза той пред журналисти в сряда.

Припомняме, че опозицията в българския парламент призова за възобновяване на изграждането на проекта за газопровод „Южен поток", но инициативата не бе подкрепена.

Русия започна строителството на "Южен поток" през декември 2012 година. Проектът предвижда разполагане на тръби по дъното на Черно море до България, за да се създадат алтернативни маршрути за доставки на газ за ЕС. Проектът е на стойност 15,5 милиарда евро. Планът предвиждаше "Южен поток" да доставя в страните от ЕС около 67 милиарда куб. метра газ годишно.

Още икономически и политически новини от ЕС четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

zaw12929

преди 8 години

Ама Русия не иска да играе на котка и мишка.

45

Дуп.етат

преди 8 години

Ей депутати, явно и двете страни искат трасето ама чакат другия да промени условията. Ами предложете Вие това. Като напр. поискаме повече пари за транзит и съобразим изграждането както искат ЕД и Рудия. Ще имаме тогава полза.

44

АTAKICT

преди 8 години

До Анонимен НЯМАШЕ АМЕРИКАНСКИ А СЬЩО ТАКА И ЕВРОПЕЙСКИ --КОЕТО ПОКАЗВА 4Е ВРЬЗКАТА Б---Я С ПУСИЯ Е НЕРАЗДЕЛНА

fallback