Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува остро партията "Алтернатива за Германия" и обяви, че с антиимигрантската си реторика тя всява предразсъдъци и поляризация в обществото, предаде Ройтерс.

В интервю пред "Билд ам зонтаг" Меркел каза: "Алтернатива за Германия" е партия, която не обединява обществото и не предлага подходящи решения на проблемите, а раздухва предразсъдъците и разединението".

Според канцлера на Германия старите партии в страната трябва да предизвикат новата партия на публични дебати, като се разграничат от нейното политическо послание.

Изявлението на канцлера е израз на безпокойството на традиционните политически сили в Германия относно растящата обществена подкрепа за “Алтернатива за Германия”и нейната яростна съпротива срещу миграционната политика на Меркел, посочва Ройтерс.

На 13 март в три провинции - Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц ще се състоят избори за местен парламент. Последните анкети сочат, че в източната Саксония-Анхалт антиимигрантската партия може да вземе 20 процента от гласовете, а в югозападната провинция Баден-Вюртемберг е в равни позиции с управляващите там социалдемократи.

В същото интервю Ангела Меркел се изказва похвално за Хилари Клинтън, която е фаворит за спечелване на кандидат-президентската номинация на Демократическата партия в САЩ.

"Възхищавам се на нейния дълъг политически опит, на нейната позиция за правата на жените, семейството и здравеопазването", заявява канцлерът. По адрес на критиките на Доналд Тръмп - фаворитът при републиканците - към миграционната политика на Германия Меркел казва пред вестника: "Не виждам причина да му отговарям".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase