Снимка: БТА
fallback

Италианското правителство и южната област Пулия се готвят да посрещнат евентуален приток на бежанци, най-вече сирийци, предизвикан от затваряне на границите на Балканите, пише в свой материал Франс прес.

За момента нямаме конкретни сигнали, че се организират пътувания на мигранти до Пулия, но оставаме с повишено внимание заради възможния рикошетен ефект от затварянето на границите северно от Гърция, заяви прокурорът по антимафиотските дела в град Лече Каталдо Мота.

Стремежът на властите е да не всяват паника, но "не трябва да допуснем да бъдем изненадани, напротив - трябва да сме подготвени за такава спешна ситуация", пише днес весник "Стампа", цитиран от БТА.
 
Местната гражданска защита е готова да се справи със спешни хуманитарни случаи, подчернаха от регионалните власти. В Таранто предстои да бъде открит център за първичен прием на мигранти и установяване на самоличността.

Префектът на Лече Клаудио Паломба, координиращ настаняването на бежанците в областта, напомни за 300-километровата тукашна брегова ивица с множество плажове, където може незабелязано да бъдат стоварени мигранти.

Вътрешният министър на Италия Анджелино Алфано се очаква да председателства утре в Бари - столицата на Пулия, регионална конференция на местните префекти за борбата с организираната престъпност.

Близо 25 000 души са блокирани в момента по северните граници на Гърция поради затворени граници с ред балкански страни или ограничения за влизане в тях. Италианската брегова охрана и финансовата полиция патрулират главно най-южната част от "ботуша", крайбрежието на провинция Саленто. За последно мигранти дебаркираха там на 11 януари, а тогава една жена от Нигерия загина.

Малки плавателни съдове редовно пренасят наркотици от Албания и съответните престъпни мрежи лесно биха могли да организират и превоз на мигранти. Повечето мигранти, насочващи се към Италия през последните години, тръгват от Северна Африка към Сицилия. На бреговете на Пулия слизат малцина. В миналото обаче миранти масово прииждаха в региона, избирайки "Адриатическия път", водещ към Пулия. През 1991 г. там внезапно нахлуха десетки хиляди албанци от близка Албания, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

муспи

преди 8 години

Цялото шоу заедно с осветяването от медиите е еврейско и има за цел унищожаването на бялата раса, а ние си приказваме че правителствата не се сещат как да ги спрат?! А в тези"Европейски" правителства няма нито един европеец - все са евреи, както в българските.

13

anonimna

преди 8 години

кога ще разберете, че ...ако не се стреля по границите, много скоро ще се самоубием...трябва да си пазим границите както по време на студената война...незаконно преминаващите се застрелват...без последующ коментар...или удавят, без да се спасяват...ако това не се случи до няколко години ще имигрират 1 милиард...къде ще ги поберем... е

12

Анонимен

преди 8 години

BEGANEZ-KRADEZ-TERORIST,PREDI DA PODADEMOLBA TRIABVA DA PREDADE VSICKOTO SI ZLATO I PARI NA POLIZAITE-I TOGAVA TRIABVA DA BADE IZSLUSHVAN,AKO NE GELAE SAMO MU SE KONFISKUVAT PARITE I SKAPOZENNOSTITE I GO VRASHTAT V TURZIA ILI GARZIA.

fallback