Димитрис Аврамопулос. Снимка: БТА

Вътрешните министри от ЕС си дадоха отсрочка от 10 дни в последен опит да действат заедно за справяне с бежанската криза.

"Останали са ни само 10 дни и дотогава трябва да се държим заедно, иначе има риск цялата система да се срути", заяви европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, позовавайки се на насрочената за 7 март среща на върха ЕС-Турция. Тя има само една тема – Анкара да предприеме реални стъпки за пресичането на имигрантския поток към ЕС.

От началото на годината поне 110 000 души са влезли през Гърция и Италия по данни на международната организация за бежанците.

Под натиска на Германия и на Холандия, която в момента председателства ЕС, държавите членки са се съгласили да не предприемат никакви едностранни действия и да се придържат към общите решение. Аврамопулос обеща, че през идните дни стотици бежанци ще бъдат презаселени от Гърция и Италия според квотите за разпределяне на 160 000 души. От октомври по тях са прехвърлени едва 598 души. Двама от тях – в България.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи, че София е заявила готовност да вземе 100 иракчани и сирийци, но европейската схема за презаселване не работи добре и затова те още не са пристигнали. Според нея сегашните правила не отчитат достатъчно желанията на кандидатите за убежище, освен това България е поискала предварително да бъдат извършени всички проверки на хората, които ще бъдат установени у нас.

700 души, които нямат право на международна закрила са били върнати от България, но според министър Бъчварова темпото от 30-40 души месечно не може да реши проблема.

Еврокомисар Аврамопулос осъди остро инициативата на Австрия да търси координация с балканските държави по основния маршрут на бежанците. Според него ситуацията на Балканите е критична и опасността от хуманитарна криза е "реална и близка". Той съобщи, че Еврокомисията е изпратила експерти в Атина, които да подготвят план за непредвидени ситуации в случай, че държавите на север от Гърция спрат да пропускат имигрантите.

Аврамопулос, който е грък по произход, заяви, че лимитирането на бройките противоречи на европейските и международни правила по повод решението на Австрия да сложи дневни ограничения за пропускане на 3200 души и приемането на 80 молби за убежище. По-рано днес Атина направи остра декларация срещу действията на Виена и привика посланика си за консултации.

ЕС залага сега всичко на успех от срещата с Турция на 7 март. Евролидерите се надяват освен да спре бежанците и трафикантите, да се договорят с Анкара за схема за прехвърляне директно от лагерите в Турция на бежанци в Европа и така да започнат да контролират притока им.

Холандският секретар за миграцията Клаас Дайкоф, който председателства днешната среща на вътрешните министри в Брюксел, заяви, че ЕС върви в правилната посока, но добави, че не е сигурно дали получените резултати ще са достатъчни и дали ще дойдат преди настъпването на пролетта, когато се очаква потокът към Европа да се усили.

Междувременно германското икономическо министерство съобщи, че очаква 3,6 млн. имигранти да дойдат в Европа, включително 1,1 млн., които пристигнаха през 2015-а.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase