Снимка: архив Reuters
fallback


Австрия ще започне да изгражда нови съоръжения, за да защити по-добре границите си, по-специално тази с Италия, заяви австрийският канцлер Вернер Файман в интервю за в. "Остериш", цитирано от Ройтерс.

Страната неотдавна изгради 3,7-километрова ограда по най-натоварения си граничен пункт със Словения - Шпилфелд - с аргумента, че това ще помогне за управлението на притока на новопристигащи на австрийска територия.

Запитан дали Австрия ще вземе нови мерки и на границата с Италия, в това число и на пропускателния пункт Бренер, Файман каза: Сега сме вече февруари. Нямам желание да оставям повече време да минава. И без това вече е прекалено късно. През март ние можем да очакваме нова вълна от мигранти. Така че ние трябва да изградим технически съоръжения сега, които да са готови за употреба, когато се нуждаем от тях.

Файман заяви, че министрите на отбраната и на вътрешните работи ще уточнят как ще изглежда системата за контрол на границата.

Oще по темата

Според изданието, пред което говори канцлерът, става дума за ограда на пропускателния пункт Бренер. Но правителството първо е искало да види каква ще е ефикасността на оградата на пункта Шпилфелд.

Новата система за управление на границата в Шпилфелд цели да ускори процеса на прием на молби на бежанци и да гарантира, че нито един кандидат за убежище няма да влезе в Австрия, без да премине през проверки и регистрация. Австрия има население от 8,4 милиона души и миналата година прие 90 000 молби за предоставяне на убежище. Тя обяви, че ще ограничи броя на бежанците през настоящата година на 37 500 души.

Междувременно холандският министър на външните работи Берт Кундерс, чиято страна председателства сега ЕС, се обяви днес в Скопие в подкрепа на по-ефикасен контрол на границите, вместо затварянето им за мигранти, съобщава АФП.

"Някои страни членки /на ЕС/ призоваха Македония да затвори границата си с Гърция. Един по-ефикасен контол на границите е по-важен в този момент, отколкото да се предвижда затварянето им", заяви Кундерс.

След среща с македонския си колега Никола Попоски Кундерс подчерта, че е "много важно да продължи в рамките на ЕС процесът на сътрудничество по този въпрос".

Холандският министър посети Македония, която се намира на "баканския път" на мигрантите, желаещи да достигнат до Западна Европа, два дни след визитата в страната на австрийския му колега Себастиан Курц. Австрийският външен министър от своя страна поиска от местните власти да бъдат готови да "спрат" мигрантския поток.

"Таванът на мигрантите, който Австрия е определила за 2016 г., най-вероятно ще бъде достигнат в следващите няколко месеца и Австрия ще трябва тогава да спре мигрантите на своите граници", заяви Курц при посещението си.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 10Заблуждаваш ако си мислиш че Путин че успее с този си номер да наводни ЕС бежанци и да насъсква и други да налазят Европа.Временните ограничения за емиграните в страните от Шенген, не се отнасят за страните в Шенген(България не е Шенген) При това Шенген и ЕС са две различни неща.Великобритания искаше да се променят закони в ЕС много преди емигрантската вълна.

9

Анонимен

преди 8 години

До Лошо 6"Краят" на Шенген бил край на ЕС?? :)Дрънкаш глупости. Или понеже на Путин тъй му се иска, затуй произвежда и праща бежанци - за отмъщение:)Шенген и ЕС са две различни неща. България е в ЕС но не е в Шенген.Дори и страните от Шенген временно да вземат някои самостоятелни решения за ограничаване на емигрантския поток, това няма защо да се отрази на ЕС.

8

Анонимен

преди 8 години

Шенген се разпада.Великобритания се готви да излезе от ЕС.Холандия и тя се готви да проведе референдум за излизане от ЕС. ЕС едва ли ще приеме нови страни членки.Края на EU наближава

fallback