Снимка: архив, Reuters
fallback

Германската конституция задължава правителството да намали бежанския поток. Ако то не го стори, срещу властите ще бъде внесен иск във Федералния конституционен съд. Това заяви в интервю за ТАСС премиерът на Бавария Хорст Зеехофер в навечерието на работно посещение в Москва, предаде агенцията.

Миналата седмица Мюнхен изпрати до канцлера Ангела Меркел официално писмо с призив да ограничи миграцията, напомни той. Зеехофер се надява посланието да има ефект. "Ако ли не, следваща стъпка ще бъде внасянето на иск. Държавата има конституционни задължения пред федералните провинции и те са да ограничи неконтролируемия поток от бежанци", каза политикът.

През 2015 г. в Германия са пристигнали близо 1,1 кандидати за убежище. Меркел неведнъж е казвала, че няма да ограничава приема на бежанци. По думите й убежище трябва да получат всички правоимащи независимо от техния брой, както се посочва в конституцията. За въвеждане на ограничения ще се наложат промени в основния закон. Правителството е съгласно, че мигрантският поток трябва да бъде намален, но по други пътища, отбелязва агенцията.

Заради миграционната криза Европа е в трудно положение, тъй като външните й граници не се охраняват и далеч не всички страни от ЕС признават механизма за разпределяне на бежанците, подчерта Зеехофер.

Санкциите на ЕС срещу Русия влияят отрицателно върху търговските отношения и по-специално върху икономиката на Бавария. В интерес на всички страни би било ограниченията да се премахнат. Първо обаче трябва да бъдат осъществени договореностите от Минск, каза баварският премиер.

В момента световната общност има да решава задачи, свързани с миграционната криза и борбата с тероризма, напомни той. "Убеден съм, че тези предизвикателства изискват общи действия. И без Русия това е невъзможно. Бихме желали Русия да дава конструктивен принос и се надяваме да получим конкретни сигнали, че е готова за сътрудничество", добави партньорът на Ангела Меркел в управляващата коалиция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

до 8

преди 8 години

истинските немци, прусаци, са в Тюрингия и Саксония. Там са наследниците на тевтонските рицари, вижте какво правят в Дрезден, Лайпциг. Баварците са едни лоясали самодоволни селяни.

13

тя

преди 8 години

Каква ли е причината Меркел да приема без ограничения тия мъже под формата на "бежанци" ?

12

Анонимен

преди 8 години

Няма какво да я съдят, да я пратят в бежански център. Тези, нерезите, ще я осъдят.

fallback