Снимка: архив Reuters
fallback

Онези, които бягат от война, "заслужават уважение повече от всеки друг", заяви днес пред Европейския парламент еврокомисарят по вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от БТА.

ЕК осъжда решително сексуалните посегателства в Кьолн, но е твърде опростенческо да се заключи, че всички мигранти и бежанци са заплаха за обществения ред, добави той. Мигрантите, пристигнали в ЕС, които не подадат молба за закрила или нямат основания за престой, бързо трябва да бъдат връщани, посочи еврокомисарят.

Над половин милион от навлезлите миналата година в Общността мигранти не са подали молби за убежище, съобщи външният министър на Холандия Берт Кундерс като представител на председателството на Съвета на ЕС. По неговите думи навлезлите са били 1,8 милиона, а подадените молби са 1,25 милиона.

Притокът трябва да намалее, мнозина от идващите нямат право да останат, посочи Кундерс. Аврамопулос добави, че през Средиземно море до ЕС през януари тази година са достигнали 16 пъти повече мигранти, сравнено с данните от януари миналата година.

Кундерс съобщи, че досега само 400 мигранти са били разселени по квотните схеми на Европейската комисия. Той настоя за ефективно и спешно прилагане от всички държави в ЕС на политиката за връщане по родните им държави на онези мигранти, които не получат право на престой.

Осъждаме насилието срещу бежанци и мигранти, за които са отговорни малки групи, непредставителни за европейското общество, заяви холандският министър. По повод темата за осигуряването на обещаните на Турция три милиона евро за бежанците той посочи, че държавите от ЕС настояват да се уверят, че средствата ще достигнат до онези, за които са предназначени.

Проблемите няма да се решат, докато всеки чака другият първи да направи някаква стъпка, коментира Аврамопулос. Сякаш всичко ще приключи, ако стискат очи достатъчно дълго, а всъщност нещата само се влошават, добави той. Не е въпрос днес за края на Шенген или за изключване на някоя държава от Шенгенския договор.

Гърция няма да бъде оставена сама пред това предизвикателство, добави той по повод острите критики срещу неговата родина. Аврамопулис съобщи, че днес ЕК е одобрила засекретен доклад по резултатите от необявена мисия през ноември, отчела сериозни недостатъци в охраната на гръцките граници и прилаганите действия около миграционната криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

тя

преди 8 години

Едни ще воюват , а други ще бягят и ще имат "уважение". Ай , стига бе , това най- малкото не е честно към тези , които остават в Родината си и я защитават!

29

Анонимен

преди 8 години

Бягащите от войната заслужават уважение, така е. Но те са само 10% от пришълците! Останалите са лъжци, които само заради това че са унищожили документите си за самоличност заслужават екстрадиране. А тези, които не се регистрират или се регистрират на по 2-3 места за да смучат помощи от 2-3 общини също трябва да бъдат изгонени. Най-вероятно са престъпници в родните си страни или пък командировани джихадисти.Не е луд който яде зелника, а който му га дава.

28

ядосана

преди 8 години

Димитрис, Димитрис... По-нагло защитаване на родните интереси за сметка на цяла Европа не се сещам да съм срещала скоро. Сега, когато доста среди в ЕС натискат Гърция да се изкарва от Шенген, Унгария и Чехия искат да строим ограда на южната ни граница и т.н., е доста удобно да се ползва стола на европейски комисар, за да защитаваш политиката на отворени врати. Но ледът вече започна да се пропуква и дори хората в страни с предимно промити мозъци започнаха да се събуждат.

fallback