Снимка: Reuters
fallback

Отмяната на свободното придвижване в рамките на Шенгенското пространство застрашава Европейския съюз, заяви министър-председателят на Швеция Стефан Льовен в интервю за телевизия "Евронюз".

"Ако се разпадне споразумението, под въпрос ще се окажат ЕС и всичко, за което сме се трудили много години", подчерта той.

Министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят утре на неформална среща в Амстердам възможността за удължаване на граничния контрол в Шенген. В момента Норвегия, Швеция, Дания, Австрия, Германия, Франция и Малта са затегнали контрола по границите си.

Според шведския премиер нестабилността на пазара на труда и увеличаването на социалното напрежение са довели до рязък ръст на национализма в Швеция.

"Става дума за страх от утрешния ден, който изпитва населението. При много нестабилен пазар на труда хората си задават въпроса: "Ще има ли за мен утре работа и ако не, какво ще стане с мен?", обясни премиерът.

Радикалната партия "Шведски демократи", настояваща за спиране на миграциятя в кралството, е подкрепяна от 25 процента от шведите, показват социологически проучвания, цитирани от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Vanina

преди 8 години

Според последно изследване "Шведски демократи" са получили 28,8 %.metro.se/nyheter/yougov-mp-far-lagsta-stodet-nagonsin-sd-fortsatt-storsta-parti/EVHpat!tziHetGvKLhiM/

21

Анонимен

преди 8 години

Крайно време е за възстановяване на държавите и митнически граници !Всяка регионална и национална икономика трябва да са правилно и хармонично развити.В името на правилно и хармонично развитие и заетост на всеки ЧОВЕК! По- добре е да се дават милиарди за увеличаване и използване на националния капитал- знаещи,можещи и опитни ЧОВЕЦИ,увеличаващи националното богатство, вместо за охраната и "заниманията" на престъпната политическа ***,управляваща БГ след 1989г!

20

лъвчо

преди 8 години

пътувай, момче.не си се престарал да градиш европаимат думата данъ1 коп..латците

fallback