Анджей Дуда. Снимка: архив, Reuters
fallback

През последните няколко седмици в Полша имаше серия антиправителствени протести. Като всяка добре функционираща демокрация вярваме, че всички участници имат правото да дадат свободно израз на недоволството си, пише полският президент Анджей Дуда в статия за британския в. "Файненшъл таймс".

Oще по темата

Според полския президент в частните и обществените медии плурализмът сега е не само стандартна практика, той процъфтява. Можете яростно да нападате правителството, ако искате или да го защитите. Можете да подкрепите квотите за разселване на имигранти или да разкритикувате самата идея. Демокрацията и свободата на медиите в Полша не са застрашени, пише Дуда.

Ние ще си останем проевропейци. Полша иска да запази приятелството и ползотворните отношения с всички партньори в Европа. Това важи особено за Германия предвид географската ни близост и успешното политическо и икономическо сътрудничество в последно време, пише полският президент.

Аз съм дълбоко разтревожен заради неотдавнашните терористични атаки, отнели живота на толкова много невинни европейци. За европейските лидери трябва да бъде приоритет това да накарат европейците да се почувстват отново в безопасност. Трябва ни открит дебат как да се справим с неконтролираната масова имиграция. Но на първо място трябва да затегнем външните си граници и Полша изпълнява това си задължение, посочва Дуда.

Не на последно място, не можем да забравим за една друга задаваща се заплаха. През последните години ставаме свидетели на това как един от съседите ни води агресивна външна политика. Отношенията на ЕС със страни, които нарушават международното право, трябва да бъдат възприемани като тест за солидарност за всички държави членки. Няма да се отметна от вярването си, че бизнес интересите не трябва да доминират над европейските ценности, пише полският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 8 години

До ШопЛичи си, че си пълен ***.

15

дарко

преди 8 години

браво на анжеи дуда,наи накрая един честен човек да каже истината за украина ,,един наш съсед води агресивна политика'',става въпрос за украина страна агресор а не за русия защото русия не е съсед на полша а украина е ха ха ха

14

Анонимен

преди 8 години

До до 10Демокрацията е като комунизма- мираж за заблуда на шараните, морков пред носа на магарето да върви напред. Но трябва да признаем, че строейки "славното комунистическо бъдеще" Бъглария постигна сравнително големи успехи и за 25 години през 70те беше със среден за Европа стандарт. А за 25 години демокрация и евроатлантизъм затъна много, ама много дълбоко в блатото на мизерията. За успешна демокрация се иска поне 300 години колониално минало и капитали, иначе ставаш страна от третия свят

fallback