Снимка: архив, Reuters

В дългата ми кариера на политик не е имало по-трудна година от 2015-а и се надявам, че 2016 г. няма да е такава, макар че повечето от проблемите преминаха в нея. Признанието е на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

„Не помня такава година – започна с терор и завърши с терор. Всеки ден се сблъсквахме с множество кризи. Трябва да бъдем подготвени през 2016-а ще бъдем изправени пред подобна година“, заяви в Брюксел Шулц, който е избран с листата на социалистите от Германия.

Според него Европа е изправена пред предизвикателството „да браним най-важната идея от втората половина на ХХ в., че държави си сътрудничат чрез общи институции, които са създали, за да балансират различните им интереси. Той сравни първите 70 г. на ЕС с Ренесанса и Просвещението като върхови периоди в развитието на западната цивилизация.

„Тази идея е заплашена като никога досега“, подчерта Шулц днес, добавяйки, че проблемите са както от външно естество, така и вътрешни.

Според него водещ неразрешен проблем остава бежанската криза. Шулц смята, че той е можело да бъде изцяло избегнат, ако страните членки от самото начало са решили да си помагат и да поемат пристигналите в Германия 1 млн. души.

Не на съвсем същото мнение е комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос. Пред комисията по вътрешни работи на Европейския парламент днес той призна, че ЕС е допуснал 650 000 души да влязат на територията му, преди да предприеме каквито и да е било мерки да контролира процеса.

Аврамопулос заяви, че евентуален крах на Шенген ще е „началото на края на ЕС“, но се зарече, че Европейската комисия няма да го допусне.

Еврокомисарят смята, че когато горещите точки в Гърция и Италия заработят, веднага ще се почувства облекчение и по вътрешните граници на Съюза. В момента от 11-те приемни бежански центрове в двете страни работят само 3 – два в Италия и един в Гърция.

Европейската комисия отпусна 1,36 млн. евро за закупуването на 92 апарата за снемане на отпечатъци, които да бъдат монтирани в центровете в Гърция, за да се идентифицират всички бежанци. Европейската комисия ще предложи промени в Шенгенската информационна система през април и в Дъблинското споразумение за бежанците през март, които да уредят по-добре въпросите със защитата на външните граници и уреждането статута на имигрантите.

Междувременно Европейската комисия заяви, че споразумението между ЕС и Турция за спирането на имигрантите не дава търсените резултати. „Но работим за това да се промени“, увери говорител на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Комисията заяви, че не разполага с информация, че Турция връща в Сирия бежанци, които искат да влязат на нейна територия, каквато беше разпространена през декември от неправителствената организация „Амнести интернешънъл“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase