Снимка: Reuters

Белгийските власти смятат да въведат специален курс по културна адаптация за имигрантите, които продължават да прииждат в страната, съобщи министърът за убежището Тео Франкен пред местните медии.

Обучението ще бъде ориентирано към мъжете, пристигащи без семейства и ще се фокусира върху отношенията между жените и мъжете в Европа, включително информация за сексуалните връзки между тях.

Жените имигранти пък ще научават за гражданските си права. Новият курс ще се води в бежанските центрове и ще бъде задължителен за всички, за които бъде преценено, че могат да останат в страната.

Имигрантите ще научават за правата на европейките да гласуват, да работят, да се забавляват.

"Ще обясняваме, че е нормално жените да излизат, че могат да носят къси поли и че не можеш да ги докосваш просто, ей ,така", поясни министърът.

Подобни курсове вече са били преподавани в бежанските центрове в Белгия.

"Много мъже, пристигнали сами, идват от култури, където има строго разделение между мъжете и жените. Тук отношенията са по-свободни и има пълно равенство между половете. Няма да отстъпим и на сантиметър от това", заяви Франкен пред тв канал VTM.

Макар въвеждането на курса да беше обявено след нападенията над жени в няколко германски града на Нова година, белгийските власти отричат той да е свързан със събитията в Кьолн.

"Нещата трябва да се направят ясни от самото начало, защото често става дума за слабо образовани и за неграмотни хора. Трябва да използваме всички възможни средства, за да обясним нашите ценности и да защитим демократичното върховенство на закона", смята белгийският миграционен министър.

Според  Франкен инцидентите с жени не са чести, но са факт. Миналата седмица е експатриран афганец, изнасилил 11-годишно момиче в бежански център.

Организации, водещи интеграцииони курсове за новопристигнали чужденци съобщиха, че само в Брюксел ще са нужни 15-20 хиляди места. В момента такова обучение се предлага само на около 3000 души и се води от доброволци.

Междувременно Свободният университет на Брюксел обяви 10 работни места за бежанци. Кандидатите трябва да имат признат статут и познания по арабски, английски и по културата на пристигащите в ЕС имигранти. За да няма обвинения за дискриминация, за работата ще могат да се кандидатират и белгийски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase