Снимка: БТА

Ако британците гласуват за напускане на ЕС на референдума за членство в края на 2017 г., правителството ще трябва да намери начин да го извърши, заяви премиерът Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс.

Публикувано в четвъртък проучване на общественото мнение показа, че повечето от британците, които вече са решили как ще гласуват, ще подкрепят излизане от ЕС.

Премиерът Камерън подчерта, че не смята, че напускането на ЕС би било правилното решение, ако успее да постигне планираните реформи в отношенията с блока. "Британската общественост ще вземе своето решение. Ние трябва да изпълним това решение, каквото и да е то", заяви той в предаване по BBC. И продължи: "Не мисля, че излизането от ЕС е правилният отговор", но ако британците решат това, правителството ще трябва да намери начин”.

Засега британското правителството обаче не подготвя планове за случай на напускане на ЕС. Вместо това Лондон се съсредоточава върху плановете за предоговаряне на отношенията с ЕС и за организиране на референдума, заяви Камерън и изрази увереност, че може да се постигне споразумение по най-спорния въпрос от неговите предложения - плановете за ограничаване на социалните плащания за мигранти от ЕС.

Британският премиер се надява на успех още на срещата на лидерите на ЕС следващия месец в Брюксел. Ако обаче през февруари не се постигне споразумение, референдумът може да се състои през септември или по-късно, съобщава БТА.

Самият премиер не обвързва политическата си съдба с референдума. "Ще остана премиер, даже ако след референдума Великобритания прекрати членството си в ЕС", подчерта Камерън и посочи, че собственото му бъдеще в политиката зависи не от референдума, а от провеждането му. Ако кариерата ми зависеше от изхода от референдума, това би могло да попречи на обективността на гласуването, заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase