Снимка: Reuters
fallback

Испанците гласуват на исторически парламентарни избори в неделя, които се очаква да донесат безпрецедентна промяна. Причината е, че в парламента ще влязат две нови партии - "Подемос" ("Ние можем") и "Сиудаданос" ("Гражданите"), които искат да реформират изпадналата в криза страна, пише АФП.

Има риск и да започне период на политическа нестабилност, ако никоя партия не успее да сключи съюзи за съставяне на правителство. Фаворитът - Народната партия на премиера Мариано Рахой, вероятно няма да получи абсолютно мнозинство.

Oще по темата

От 1982 г. консерваторите и Испанската социалистическа работническа партия се редуват в управлението на страната с 47 млн. жители. Новите партии ще променят правилата на играта.

Недоволството, изкарало през 2011 г. хората на улицата, беше канализирано от несъгласната с мерките за строги икономии партия "Подемос". Основана миналата година от 37-годишния преподавател по политология Пабло Иглесиас (който продължава да ходи с брада и носи косата си, вързана на опашка), осъжда системата, корупцията и несправедливостта. Партията отнема гласове от социалистите.

Когато "Сиудаданос" - каталунска регионална партия, влезе в националната политика, Испания направи завой към оптимизма на фона на песимистичната полемика на "Подемос", казва Белен Барейро, директорка на институт за социологически и маркетингови проучвания.

"Сиудаданос" се зарича да прочисти икономиката и институциите от корупцията и клиентелизма и да реформира трудовия пазар в страната, където нивото на безработицата все още надхвърля 21%.

"Подемос" смекчи тона и вече се представя като партия, готова да управлява с икономическа програма със социалдемократически уклон.

Според най-новите сондажи двете нови партии, привличащи младите избиратели, са с изравнени позиции. Мариано Рахой се очертава като гарант на икономическата и политическата стабилност на фона на сепаратистката треска в Каталуния. Без абсолютно мнозинство обаче той ще има нужда от гласовете на "Сиудаданос", но нейният лидер Алберт Ривера, 36-годишен юрист, повтаря, че няма да подкрепи "нито Рахой, нито (Педро) Санчес", лидера на социалистите.

В левицата, ако решат да се съюзят, социалистите и "Подемос" няма да съберат мнозинство от 176 места от общо 350, за да управляват, показват допитванията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 8 години

ако Рахой загуби , губи Испания , защото социалистите само обичат власта да крадът , не създават работа , дават помощи на куцо и кьораво . преди 8 години социалистите докараха Испания до ,, почти Гърция ,, така ,че да внимават за кого гласуват !По добре е старото и познато от колкото новото което не познаваме !!!

1

Наблюдател

преди 8 години

Май му е време на Рахой да се маха, нищо не прави за младите без работа, които са принудени да емигрират в Германия, Англия , Франция и дори в Латинска Америка, точно както и ние българите.

fallback