Снимка: Reuters

Сигнал за поставена бомба затвори улица в европейския квартал на Брюксел, на която се намират няколко дирекции на Европейската комисия, включително службата за борба с измамите ОЛАФ.

Информация за кола с френска регистрация с подозрителен куфар на задната седалка е предизвикала тревогата. Полицията е затворила улица „Жозеф II“ и е забранила на жителите ѝ и на служителите да излизат навън. Отрядът за обезвреждане на експлозиви е на мястото.

На улицата се намират поне 4 дирекции на Европейската комисия: за образование, заетост, конкуренция и рибарство.

Тревогата е вдигната в 10,30 ч. сутринта местно време и все още не е свалена.

От тази сутрин е повишена степента на опасност в сградите на европейските институции. Нивото на заплаха е вдигнато до „жълто“. Видимо е увеличено присъствието на физическата охрана на сградите. Част от входовете на Европейския парламент са затворени „до второ нареждане“. Европейската комисия съобщи, че е в тесен контакт с белгийските сили за сигурност, за да обезпечат безопасността на сградите.

По същото време в населения с имигранти от Северна Африка квартал „Моленбеек“ е започнала нова мащабна полицейска операция. Кварталът е мястото, в което живеят тримата братя Абдеслам, единият от които беше идентифициран сред камикадзетата от Париж, а другият се издирва от снощи под подозрение, че е осмият терорист, изплъзнал се от френските власти.

Очевидци съобщават за един арестуван, но самоличността му не е известна. В събота на същото място бяха задържани 7 души във връзка с атентатите в Париж.

В петък в Брюксел се събират извънредно вътрешните министри от ЕС. Те ще обсъждат затягане на мерките за сигурност и помощ за Франция след атаките в петък в Париж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase