Дейвид Камерън. Снимка: архив, Reuters
fallback

Британският премиер Дейвид Камерън ще даде днес старт на кампанията си за реформи в Европейския съюз, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

Той ще държи реч в Лондон, в която ще каже, че исканията му не са "мисия невъзможна", а са просто цената, която лидерите от блока трябва да платят, за да остане Великобритания в него.

Премиерът ще признае, че постигането на споразумение ще бъде трудна задача. "Но дали тя е непостижима? Такава мисъл не ме е обземала дори за миг", ще каже Камерън според предварително разпространени извадки от речта му.

Камерън ще изпрати днес писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което ще изтъкне четирите основни цели, които Великобритания иска да постигне в преговори с другите членки на ЕС.

Те са: гаранции за интересите на Великобритания и останалите страни нечленки на еврозоната в единния пазар, увеличаване на конкурентоспособността, изключване на Великобритания от основния принцип за все по-близък съюз и борба със злоупотребите с принципа за свободно движение в ЕС.

Британският лидер каза, че иска страната му да остане част от реформиран ЕС, но ще използва днешната си реч да отправи най-ясното си предупреждение, че все пак може да подкрепи идеята за напускане на блока на 28-те, ако другите лидери не приемат исканията му.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

мдаааа

преди 8 години

ЕС ще се разпадне кагато видиш на нахлюпената си ушaнка ушичките без огледало. Мухахахахаха

5

мдааи

преди 8 години

ЕС ще се разпадне кагато видиш на нахлюпената си *** ушичките без огледало. Мухахахахаха

4

Анонимен

преди 8 години

Реформата :Камерън ще плаши Европа ,че ще напусне ЕС !А може и да не напусна ЕС , ако изпълните 4 точки!ПАРИ, ПАРИ и пак ПАРИ И Европа ще е моя !

fallback