Доналд Туск. Снимка: Reuters

За първи път от началото на миграционната криза Брюксел призна, че тя е инструмент от хибридната война. В реч пред Европейския парламент председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Европа е оставена сама да се справя с нея, "заобиколена от съседи, които имат още по-сложни проблеми или от други, които със задоволство наблюдават нашите трудности".

Той предупреди, че Европа е обект на все по-засилваща се критика и ако не се справи с проблемите, ще позволи на онези, които са предизвикали кризата, да ѝ казват какво да прави.

"Заобиколени сме от сили, за които вълната от бежанци е просто мръсен бизнес или жетон за политически пазарлъци. Ние бавно ставаме свидетели на раждането на нова форма на политически натиск, която някои наричат хибридна война, в която миграционните вълни са само инструмент, един инструмент срещу съседите", заяви председателят на Съвета.

В рядко откровен тон Туск укори както унгарския премиер Виктор Орбан, който е най-яркият изразител на антиемигрантските настроения, така и германския канцлер Ангела Меркел за нейното: "Добре дошли".

"Днес отговорността изисква от нас да страним от крайностите. И под тях аз разбирам както антиимиграционната реторика, така и онази, която кани всеки, желаещ да дойде, независимо, че не може да го подслони. Трябва вече да разберем, че милиони потенциални бежанци и имигранти мечтаят за Европа – не само от Сирия, но и от Африка, Афганистан, Пакистан, Ирак и др. За тях лесният достъп до Европа, липсата на външни граници, наред с  "Wilkommen politik" ( от немски политика на добре дошли), се превърна в магнит", каза Туск.

Председателят на Европейския съвет, където заседават европейските лидери, отново призова за спазване на общите решения, за спиране на караниците между страните членки. Той се обърна специално към унгарците и словаците, които най-силно ритат срещу квотите, както и към гърците и италианците, които най-вече страдат от наплива, и апелира да жертват част от националните си интереси в името на оцеляването на Европа: "Спазването на правилата винаги означава, че ще загубим част от интереса си. Казвам го на унгарците, италианците, словаците и гърците".

Туск, който разговаря два пъти вчера с турския президент Реджеп Ердоган, съобщи, че той го е предупредил, че ако сирийският президент Асад запази властта си, още 3 млн. души ще тръгнат към Европа от района на северния град Алепо. Вчера Туск каза, че съюзът между Русия и Асад не е решение за сирийската криза.

Затова според европейския лидер най-важната задача пред ЕС в момента е да възстанови контрола по външните си граници. Туск се обърна и по име към германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, които ще говорят утре пред Европейския парламент и ги призова, да покажат не само "красиви хуманитарни ценности", но и отговорност, за да предотвратят издигането на граници вътре в общността. Европа без външни граници ще означава край на Шенген и ще събуди политически страхове, които рано или късно ще доведат до политическа катастрофа, предупреди Туск пред смълчалите се евродепутати.

Според него, ако Европа не покаже силно лидерство, ефективност и решимост, хората ще потърсят друг вид водачи, които ще им обещаят ред и сигурност за техните собствени общества.

"Опашката от политически мачовци е доста дълга, но все още имаме време да ги спрем. И това зависи само от нас", завърши Доналд Туск.

Речта му беше изслушана в пълно мълчание от евродепутатите, които в края плахо я аплодираха.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase