Урсула фон дер Лайен. Снимка: архив, Reuters
fallback

Германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен е заподозряна в плагиатство на докторската си дисертация по медицина, но тя отрича тези твърдения, предаде Франс прес, като се позова на германски издания.

Обвиненията бяха публикувани от "Шпигел" и се завъртяха в интернет сайтове. Те са отправени от интернет платформа, наречена Врони Плаг Уики, която проследява случаи на плагиатство в университетските среди в страната. Според този сайт на 26 септември са били открити елементи на плагиатство в 27 от общо 62 прегледани досега страници от докторската дисертация на министърката. Сайтът уточнява, че това е 43,5 процента от дисертацията.

Според Герхард Данеман, преподавател по право в Хумболтовия университет в Берлин и член на платформата, разкриваща плагиатства в университетските среди, 37 пасажа от дисертацията на Фон Дер Лайен не отговарят на академичните правила и имало пасажи от чужди текстове, без авторката да упоменава, че става дума за цитати.

Според в. "Зюддойче цайтунг" става дума просто за допуснати грешки, които е можело да бъдат коригирани от авторката на дисертацията. "Честотата и лекотата, с която са допуснати тези грешки, които е можело да бъдат избегнати, показва, че тук става дума за грубо претупана работа", коментира изданието.

Министърката на отбраната, която е приближена на Ангела Меркел, не само, че отхвърли твърденията, но поиска от Висшето училище по медицина в Хановер, в което защитила дисертацията си през 90-те години, да я разгледа, като за целта състави независима и компетентна комисия.

През 2011 г. тогавашният министър на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка заради подобен скандал. Анет Шаван, министърка на образованието и приближена на Меркел, подаде оставка през февруари 2013 г. поради същата причина. Силвана Кох-Мехрин, заместник-председателка на Европейския парламент, също подаде оставка през 2011 г., след като заради плагиатство и й беше отнетата титлата "доктор".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 8 години

Произвеждат професори на килограмДа се засрами и да подава оставка

7

дедо Ташунко

преди 8 години

Че е плегиатствала като всички останали, съм убеден 100%. Какво разбира изрусената дребна главица на тази Фон от министерството на отбраната, което ръководи? Смехотворно наистина. Да се маха. Да си ходи при седемте щерки в къщи. Идва ред да бъде разгледана и докторската дисертация на мутти ( Меркелинката)

6

това кино

преди 8 години

Това кино ни е познато. Намерили са елегантен начин да разчистват тези, които са им неудобни. Добра си беше Урсула. А това с плагиатството е смешно. За една проста дипломна работа се изискват над 10 източника. За дисертация не знам колко. Смешно е. Това лицемерие не е най-голямото постижение на човечеството.

fallback